#530

Wie was Josine de Bruyn Kops? Kirsten Spooren

Josine de Bruyn Kops

Voor deze belangrijke powervrouw gaan we iets minder ver terug de geschiedenis in, maar desalniettemin verdient zij een plek in deze lijst.

Josine de Bruyn Kops (1940 – 1987) heeft namelijk een belangrijke rol gespeeld voor veel vrouwelijke kunstenaars en het museum van Gouda.

Directeur van het het Catharina Gasthuis

In 1976 volgde zij Jan Schouten op als directeur van het Catharina Gasthuis, tegenwoordig bekend als het Museum Gouda. In de tien jaar van haar directeurschap wist zij vooral vrouwelijke beeldend kunstenaars voor het voetlicht te brengen. Ook werd onder haar verantwoordelijkheid een begin gemaakt met de restauratie van 16e-eeuwse Goudse altaarstukken zoals het Maria-altaarstuk van Dirck Barendsz.

Stichting ondersteunt vrouwelijke kunstenaars

De naar haar genoemde Stichting Josine de Bruyn Kops, ondersteunt vrouwelijke kunstenaars en laat onderzoek doen naar de stand van zaken voor vrouwen die werkzaam zijn in de beeldende kunst.

Dit verhaal is geschreven voor indebuurt Gouda. De redactie van indebuurt informeert en inspireert inwoners van Gouda via nieuws, artikelen en tips over alles dat de stad leuk maakt.