#529

Wie was Jacobina Nicolina van Dantzig-Melles? Kirsten Spooren

Jacobina Nicolina van Dantzig Melles

Jacobina van Dantzig-Melles (1886 – 1972) was de eerste vrouwelijke wethouder in Gouda.

Ze was de dochter van de deurwaarder Petrus Melles en Nicolina Bootsma en werd in Friesland geboren, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Zuid-Holland toen haar vader in Rotterdam ging werken. Ze trouwde in 1917 met de Joods-liberale Eduard van Dantzig, een vertegenwoordiger van een plaatselijk warenhuis uit Gouda.

Eerste vrouw in Burgerlijk Armbestuur Gouda

Jacobina was lid van de SDAP (voorloper van de Partij van de Arbeid) en in 1920 werd ze als eerste vrouw benoemd in het Burgerlijk Armbestuur van Gouda. Een functie die zij ook tijdens de crisisjaren tot 1938 zou vervullen. Vanaf 1927 was zij raadslid voor de SDAP.

Wethouder

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zij door burgemeester James gevraagd om na de oorlog toe te treden tot het college van vertrouwensmannen, dat belast zou worden met het besturen van de stad na de oorlog. Ze werd vervolgens gekozen tot wethouder van onder meer onderwijs en personeelszaken, een functie die ze tot 1953 heeft vervuld.

Dit verhaal is geschreven voor indebuurt Gouda. De redactie van indebuurt informeert en inspireert inwoners van Gouda via nieuws, artikelen en tips over alles dat de stad leuk maakt.