#166

Werelds winkelen in de Groenendaal Marjan Smit

Wereldwinkel

Toen ik jaren geleden in Gouda ging wonen, kwam ik in een van de pittoreske winkelstraatjes een bijzondere cadeauwinkel tegen: de Wereldwinkel. Een winkel met kleur! Ik werk er nu als vrijwilliger

Het is een winkel met originele cadeaus en (h)eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. Producten die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu. In 1983 kreeg de Wereldwinkel een pand op de Raam. In het begin werden vooral handnijverheidsproducten uit derdewereldlanden verkocht.

Fair trade

In 1999 is de Wereldwinkel verhuisd naar het leukste winkelstraatje van Gouda: de Lange Groenendaal. Deze straat is in 2019 uitgeroepen tot de eerste fairtradestraat van Nederland. In de Lange Groenendaal zijn veel winkeliers gecertificeerd fair trade en dat is een goede zaak. De Wereldwinkel is uitgegroeid tot een grote moderne winkel met zowel fair trade als duurzame en vegan artikelen in het assortiment.

Chocolade proeven

Inmiddels sta ik zelf al meer dan 10 jaar als vrijwilligster in deze kleurrijke winkel. Samen met 35 collega’s zetten we elke dag iets moois neer. Ieder draagt zijn steentje bij aan een betere wereld en dat geeft een goed gevoel. Het leuke aan het werk vind ik het gezellige praatje met de klanten. Dat kunnen klanten zijn die een cadeautje zoeken, komen snuffelen of de nieuwste chocoladerepen komen proeven. In de zomermaanden zijn er ook veel toeristen die de winkel bezoeken.

In coronatijd is de winkel gesloten geweest. In die periode is er gewerkt aan het oppimpen van het interieur met hier en daar een likje verf. Ook de website is vernieuwd en uitgebreid. De bestellingen worden binnen Gouda persoonlijk en duurzaam door vrijwilligers op de fiets bij de klanten afgeleverd. Mijn vrijwilligerswerk bij de leukste cadeauwinkel van Gouda is elke keer weer een feestje!