#61

Wees Jacoba mij de weg? Tineke Maas

Tineke Maas Gouds Geheim Gouda 750 jaar mtime20190710160322focalnone

De geschiedenis van Gouda kent opvallende overeenkomsten met de stad Goes.

Geheugenkaart van Gouda

Ik ben geboren in Goes, maar mijn komst naar Gouda lijkt wel voorbestemd. Toen ik hier vier jaar geleden kwam wonen realiseerde ik mij dit alleen nog niet. Het kwartje viel pas toen ik, vanuit mijn rol als nieuwe directeur van de Goudse Schouwburg, de gevulde versie van de Geheugenkaart van Gouda onthulde.

Voor mijn werk ben ik constant bezig met het vertellen van verhalen, maar ik had nog niet eerder nagedacht over mijn eigen verhaal. Turend naar de kaart die allerlei bijzondere verhalen van en over Gouda uitbeeldt trokken een paar afbeeldingen mijn aandacht. Namelijk die van een kasteel, bier en de Sint-Janskerk.

Slot Oostende en Jacoba

Het kasteel deed mij denken aan het slot van mijn zus. Ja, mijn zus heeft een eigen slot, hoe bijzonder is dat! Slot Oostende, in onze geboortestad Goes, is een paar jaar geleden gerenoveerd door mijn zus en haar zakenpartner. Zij hebben het verbouwd tot restaurant, hotel en stadsbrouwerij. Hier wordt onder andere het Blonde Jacoba, een strijdvaardig blond bier, gebrouwen.

Dit slot heeft een connectie met Gouda. Het toeval wil dat de restanten van de keldergewelven en de ridderzalen uit het slot van niemand minder dan Jacoba van Beieren zijn, een vrouw die een grote rol speelt in de geschiedenis van Gouda. Jacoba verbleef in Slot Oostende in de jaren na haar strijd met Filips de Goede. Dit slot heeft ook een geheime gang waardoor zij naar buiten vluchtte om in het geheim haar geliefde Frank van Borssele te ontmoeten. Dat is toch een leuk extra weetje.

Sint-Janskerk

Ook trok de afbeelding van de Sint-Janskerk mijn aandacht. Niet alleen omdat dit een prachtig stuk erfgoed is in Gouda, maar omdat het herinneringen opriep. Herinneringen aan mijn jeugd in Goes. Daar staat namelijk de grote Maria Magdalena kerk, recht tegenover Slot Oostende. Het ontwerp van de grote Maria Magdalena kerk is gebaseerd op de architectuur van de Sint-Janskerk.

De link tussen mij, Goes en Gouda is door de oude geschiedenis veel levendiger geworden dan dat het ooit was. Ik ben ervan overtuigd dat in Gouda nog veel mooie verhalen verscholen zitten. Mijn goede voornemen van 2019 is dan ook om mij meer te verdiepen in de geschiedenis van Gouda en Jacoba.