#244

Kleurrijke vletjes aan de Vlietdijk Jasper Boot

Logo Compleet Wit op donkerblauw

Bij Waterscouting St. Willibrordus Gouda bruist het elke zaterdag van de activiteiten. Op het clubterrein (het Landje) aan de Vlietdijk bij de Reeuwijkse Plassen worden spelletjes gedaan en wordt buiten gespeeld, geknutseld en gezeild. De vereniging biedt activiteiten voor meisjes en jongens vanaf zeven jaar.

St. Willibrordus is opgericht in 1955, maar gaat eigenlijk terug tot 1945. Onze scoutinggroep heeft vier afdelingen: Welpen (7 tot 10 jaar), Verkenners (11 tot 14 jaar), Wilde Vaert (15 tot 17 jaar) en Loodsen (18 tot 21 jaar). In de zomer zijn de activiteiten vooral op en rond het water; al doende leer je vanzelf zeilen! Van begin november tot begin april ligt de vloot van twaalf boten op de kant voor onderhoud. Dat onderhoud doen de leden zelf.

Lol, zeilen en een beetje slapen

Een van de hoogtepunten van het jaar is het zomerkamp. Zoals een lid het omschrijft: “Kamp is de hele dag lol, spelletjes, zeilen en een beetje slapen!” De welpen hebben hun kamp niet in tenten, maar in een clubhuis in de bossen ergens in het land.

Willibrordus is met zijn tijd meegegaan en doet wat dingen anders dan sommige andere scoutinggroepen. Zo is er geen officieel scoutinguniform, maar een shirt en een sweater met de groepsopdruk. Het dragen van deze kleding is niet verplicht.

Bovenin de mast

Al sinds jaar en dag helpen leden van onze vereniging mee bij de Sinterklaasintocht in Gouda. Bij het binnenvaren van de boot worden kleine Pietjes in de mast gehesen. Tijdens een van de intochten was het zo koud en regenachtig dat het aan dek, met dikke jassen aan, al niet uit te houden was. Kun je nagaan hoe dat voor die kleine Pietjes bovenin is geweest!

Ook voor ‘oudjes’

Wie te oud wordt voor de Loodsen kan samen met andere ‘oudjes’ een stam-groep vormen. Dan blijken er hechte vriendschappen te zijn ontstaan! Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel kinderen van stamleden ook weer als lid worden aangemeld. Enkele stamleden met achtergronden in de scheepsbouw en de techniek hebben rond 2016 een gloednieuwe sleepboot gebouwd. Hiermee kan de vereniging weer decennia vooruit. Als je eens over de Vlietdijk fietst, kun je de boot zien liggen, pal voor al onze gekleurde vletjes.