#478

Wat is er toch gebeurd met de Bleekerskade? Nick van Rookhuijzen

Gouda stond eeuwenlang bekend vanwege de lakenindustrie en veel blekerijen waren gevestigd aan de Blekerssingel. Waar de naam vanaf stamt is wel duidelijk. Zo wordt er sinds 1594 ook de Bleekerskade genoemd. Helaas bestaat deze straat niet meer en wij zochten uit waarom niet.

We gaan voor deze straat richting de Korte Akkeren. De Bleekerskade wordt voor het eerst in 1594 genoemd en lag tussen het Buurtje en de Bosweg in. De naam heeft, net als de Blekerssingel, te maken met de lakenindustrie. Aan de Bleekerskade werden namelijk de lakens gedroogd op een zogenoemde ‘bleek’. Dit is een kortgemaaid grasveld waar de lakens werden gedroogd en gebleekt door de zon, na de behandeling van de bleker. Een belangrijke plaats dus en eeuwen in gebruik geweest.


Komst van een fabriek

In het jaar 1853 werd de Stearine-Kaarsen­fabriek door de firma Schoneveld, Westerbaan en Co opgericht. De fabriek werd gebouwd tussen de Schielandse Hoge Zeedijk en de Bleekerskade. De bleekvelden waren intussen verdwenen en de ruimte werd goed benut. De fabriek werd een belangrijke werkgever voor Gouda en groeide stevig door. Uiteindelijk was de fabriek zo ver uitgebreid, dat de Bleekerskade door de fabriek heenliep en als een toegangsweg tot de fabriek fungeerde.


Verkocht door de gemeente

Door de uitbreiding van de fabriek werd de Bleekerskade onderdeel van de fabriek, maar het was nog steeds een openbare weg en er woonden zelfs nog mensen. Uiteindelijk werd in 1921 de straat door de gemeente verkocht aan de fabriek. Door de verkoop verdween de straat als openbare weg en werd het de officiële toegang van de fabriek. Ook de laatste bewoners trokken er in 1921 weg. De naam Bleekerskade is binnen de fabriek nog wel bekend en in gebruik, er hangt zelfs nog een naambord op een gevel. Buiten de fabriek bestaat de straat officieel niet meer. Alleen in geboorteaangiftes van voor 1920 en op oude foto’s is de Bleekerskade nog terug te vinden, de enige herinneringen aan deze straat.


Dit verhaal is geschreven voor indebuurt Gouda. De redactie van indebuurt informeert en inspireert inwoners van Gouda via nieuws, artikelen en tips over alles wat de stad leuk maakt.