#21

De vlaggen van de Sint-Janskerk Barend Verkerk

Sintjanskerk vlag mtime20190710155850focalnone

Goudse charme of nostalgie? Een herinnering aan de vlaggen op de Sint-Janskerk tijdens festiviteiten.

Vlaggen

Men zegt weleens: 'Vroeger was alles beter'. Ja, in sommige gevallen is dat ook wel zo, vind ik. Als echte Gouwenaar rende ik hier als kind door de straten, werd ik hier volwassen en vond ik hier mijn huidige baan. Van 1965 tot en met 1971 zat ik op de lagere school. Gouda telde nog geen 45.000 inwoners. Een mooie herinnering aan mijn jeugd in Gouda zijn de vier vlaggen op de “bol” van de Sint-Janskerk tijdens feestelijkheden, iets op en tops Gouds.

Speurtocht

Tijdens Koninginnedag werd er voor de schooljeugd de Oranje speurtocht gehouden. Elke keer wat anders. De ene keer moest je op zoek naar bijzondere gevels, de andere keer naar historische figuren die verkleed in de binnenstad rondliepen. Je kreeg als een kind een blad mee om de vragen te beantwoorden. Had je alles goed, dan kreeg je een Oranje medaille.

Als het slecht weer was, werden de activiteiten afgeblazen. Maar wat ik nu echt Goudse charme vind is hoe dit werd gecommuniceerd. Dat werd in die tijd door de school niet per e-mail of whatsapp meegedeeld. Nee, hoe bijzonder is het dat de juf of meester daags daarvoor zei: 'Kijk maar naar de vlaggen op de Sint-Jan! Wapperden de vier vlakken op de bol van de toren dan gaan de festiviteiten door. Hangen ze er niet, dan mag je thuisblijven!’ Geef mij die ouderwetse vlaggen maar weer!