#17

Liefde tijdens Gouda bij Kaarslicht Trees de Rijk

Trees Marcel de Rijk mtime20190710155905focalnone

Hoe kwamen twee Gouwenaars twee keer bovenin de Sint-Janskerk tijdens Gouda bij Kaarslicht?

Hoog bezoek

Ik weet het nog als de dag van gisteren; Gouda bij Kaarslicht in 1980. Dit was het 25e jubileumjaar waar Koningin Beatrix en Prins Claus en de rest van hun familie bij aanwezig waren. Een paar dagen voor deze beruchte kaarsjesavond had de brandweercommandant, die ik kende via mijn werk, gezegd dat ik wel vanuit de Sint-Janskerk mocht meekijken. Ik had zowaar het lef om te vragen of ik ook iemand mocht meenemen. Deze vraag vroeg ik natuurlijk met een reden. Een paar dagen eerder leerde ik namelijk een jongen kennen, genaamd Marcel, die ik mee zou willen vragen op deze toch wel bijzondere date.

Bijzondere date

Daar stonden we dan, samen met een aantal journalisten en de brandweer, in de top van de Sint-Jan. Het gaf ons een schitterend uitzicht over de Markt en de rest van Gouda. En wat konden we het goed horen! Marcel en ik hebben samen staan blauwbekken tot de boom werd ontstoken. Na deze bijzondere ervaring zijn we nog de kroeg ingedoken om op te warmen.

Dat deze date geslaagd was, weet ik zeker. Een paar maanden later zijn we gaan samenwonen en nu zijn we al 35 jaar getrouwd en twee kinderen en drie kleinkinderen verder. De eerste paar jaar woonden we in het Willem Vroesenhuis achter de Sint-Jan waar onze eerste dochter is geboren. Zij was ook de eerste baby die daar geregistreerd is. Dat is ook een leuk weetje, toch!

Enfin, Gouda bij Kaarslicht is een bijzondere avond voor mij en mijn man. Zo bijzonder dat onze kinderen een aantal jaar geleden ervoor hebben gezorgd dat wij voor een tweede keer vanuit de Sint-Janskerk naar deze mooie Goudse traditie hebben mogen kijken. Vandaag 15-12-2017 kunnen we er helaas niet bij zijn, omdat we gaan zingen bij Zoet & Zalig.