#130

Van idee naar werkelijkheid Wilmie Copal

IMG 20210126 WA0000

Dit verhaal is geplaatst in de categorie bedrijvigheid, gebouwen & bezienswaardigheden.

Alle categorieën

In de zomer van 2016 maakten Goverd en ik in Gouda kennis met Knarrenhof. Een geuzennaam, ontleend aan de sketches van Van Kooten en De Bie. Niet iedereen waardeert die naam, maar dat-ie opvalt is zeker.

Een tijdje volgden we zijdelings de ontwikkelingen van het project. Na de val van het College van Gouda wijzigden de oorspronkelijke plannen van een grondgebonden Hof op Het Groene Eiland naar een appartementsgebouw van drie hoog. De startersgroep was teleurgesteld. Het plan stond te ver af van hun oorspronkelijke idee en de groep viel uiteen.

Hobbels op de weg

Goverd en ik verbonden ons samen met andere ingeschrevenen wel aan het nieuwe idee. Een te mooi plan op een prachtige plek, dat moesten we niet voorbij laten gaan. Er waren hobbels op de weg. Stikstofcrisis, PFAS, Bezwaren en de coronacrisis. Dat laatste maakte overleg en samenwerken met elkaar ingewikkeld. Maar niet onoverkomelijk. In de zomer van 2020 waren alle 24 woningen verkocht. Eind oktober begon de bouw. En dat met een bodemwarmtepomp. Wat een plezier, om het project stukje voor stukje opgetrokken te zien worden. Helaas zijn het alleen koopwoningen geworden. Het zou zo fijn zijn als deze vorm van wonen ook beschikbaar zou zijn voor mensen met een kleine beurs, in de vorm van betaalbare huurwoningen.

Seniorentip

En tenslotte een tip voor senioren die ook graag in zo’n project willen wonen: Wacht er niet te lang ermee. Het mede vormgeven aan het project en hoe je de nieuwe woning wilt inrichten, vraagt best wat van je. Maar ook: iets nieuws beginnen met anderen, vaardigheden bij jezelf ontdekken waarvan je nog niet wist dat je deze had, het houdt een mens jong. We verwachten dat het Groene Hof er in het voorjaar van 2022 zal staan.

We staan te trappelen om dan ons nieuwe thuis te betrekken.

wonen  /  bouw  /  senioren