#180

Uitstapje van de Steenland Fabriek Peter van der Zwaluw

0001

Van circa 1953 tot en met 1954 ben ik werkzaam geweest bij de Steenland Chocoladefabriek in Gouda. Destijds was de fabriek gehuisvest aan de Nieuwe Haven, naast de Kleiwegstraat. De winkel bevond zich toendertijd aan de Kleiweg.

De foto is gemaakt tijdens een uitstapje naar de recreatiepark Julianatoren in Apeldoorn. Dit uitstapje was ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van Steenland. We gingen er met de bus naartoe en het volledige personeel mocht mee, inclusief alle brood- en banketbakkers. Zelf was ik chocolademaker, ik stond de gehele dag de chocolade in mallen te gieten om zo te zorgen dat de chocolade goed verdeeld zou zijn over de mal. Daarna belandde alle chocolade op een lopende band, daar werd de chocolade gekoeld en aan het einde van de band werden alle chocolaatjes keurig stuk voor stuk ingepakt in zilverpapier.

Werken met plezier

Op de foto sta ik bij het derde raam van rechts, aan de rechterkant van de man met de bril. Ik was toen slechts 14 jaar en kwam net van de lagere school. In die tijd was het nog heel normaal om na de lagere school te stoppen en te gaan werken. Ondanks dat ik er maar kort heb gewerkt denk ik met veel plezier terug aan mijn tijd bij de Steenland Chocoladefabriek.