#743

’T is goed, ’t is Gouds Marien Brand

SAMH goudsche courant 1994 08 04 6
Foto: Goudsche Courant 4 augustus 1994

Dit verhaal is geplaatst in de categorie kunst, cultuur & onderwijs, feesten & evenementen.

Alle categorieën

Als jong ventje was ik kaasjongen op de Goudse Kaas- en Ambachtenmarkt. Voor sommigen was het een gewoon bijbaantje, maar ik raakte op de een of andere manier betoverd met het ‘Goudse Virus’.

We begonnen bij de Kaaswaag, waar alle – echte! – kazen van Vergeer-Holland lagen opgestapeld. Die moesten eerst allemaal op een rij worden gelegd tussen de Waag en het Stadhuis. Als dat netjes was konden we ons gaan omkleden op de zolder van Arti Legi, waar toen het VVV zat. In de hoek stond een rekje waar de kieltjes en petjes hingen. Ik was elke keer weer onder de indruk van het uitzicht over de markt, met al die prachtige gebouwen vol geschiedenis. Daar op zolder lag ook oud drukwerk van Gouda. Daar vond ik een sticker met de tekst ’T is goed, ’t is Gouds’. Ja, je kunt wel zeggen dat mijn liefde voor Gouda hier begonnen is.

Boven de 7e verdieping

Het was een feestje op de markt, maar ook hard werken, samen met vrienden en mijn broer. Het was erg leuk om, samen met de Frau Antjes, de kaasboeren en kaashandelaren, de toeristen voor de gek te houden dat we echt van de boerderij kwamen. Later was ik samen met vrienden druk bij ‘The 7th Room’ in de boerderij aan het Omlooppad. Het was een alternatief jeugdhonk met christelijke roots. Ook deed ik mee in de decorploeg MarktActie. Irene Klein Haneveld van Samma had de leiding, maar gaf ons alle ruimte en vrijheid. Alles kon, hoe gekker hoe beter!

Met dit alles is de basis voor het organiseren van evenementen gelegd. In 2002 heb ik, samen met Jaco de Vries, ‘Boven de 7e verdieping’ opgericht; later met de drijvende krachten Marc Meyer en Margriet de Kruif. Samen bedachten we, met een fantastische groep vrijwilligers, een tiental locatietheater-producties, zoals KRIMP!, Stap in Gouda en OerBoer. Bij het eerste project liep ik zelfs mijn vrouw tegen het lijf, ze deed auditie voor de rol in ‘kUS’; ik zag haar en was verkocht.
Na twaalf jaar met toffe projecten, besloten we dat het tijd werd voor nieuwe dingen. We namen afscheid van de stichting. Het was mooi geweest en ik ben supertrots op alles wat we 'met mekaar' hebben gedaan.

Projectleider Gouda750

Maar Gouda liet ik natuurlijk niet los. Samen met Ronald van Rossum organiseerde ik ‘Vroman100’. We vierden de honderdste verjaardag van de dichter Leo Vroman, voor wie we een grote liefde voelen en die belangrijk is voor Gouda. In 2022 was ik, weer samen met Ronald, projectleider van Gouda750, een rol die me natuurlijk past als een jas. Ik ben nog net zo enthousiast over Gouda als toen ik een jong ventje was, en geloof me dat we er een fantastisch feest van hebben gemaakt. Ik ben trots op de stad en haar inwoners. En wie weet maak ik Gouda800 ook nog wel mee.
Leo Vroman zou zeggen: “Ik weet niet of ik de honderd haal, zo niet, vier het dan toch maar”.

Gouda750  /  Cultuur  /  Kaasmarkt  /  Leo Vroman