#630

Strips op de Markt Teus de Kruijf

Teus Strips

Dit verhaal is geplaatst in de categorie feesten & evenementen.

Alle categorieën

Al jaren lang organiseren we met een hecht team ‘Strips op de Markt’.

Najaar 2006 kwamen we voor het eerst bij elkaar. Aan de markt was toen een kleine stripwinkel. We hadden geen zin een sporthalbeurs te worden en wilden bezoekers ook laten kennismaken met de stad. We gingen voor het hoogst haalbare: de markt rondom ons prachtige Goudse stadhuis.

Van klein naar groot

In 2007 was de eerste beurs. In de jaren erna verzonnen we nieuwe onderdelen zoals een één- of meerdaagse tentoonstelling, speciale boekuitgaven. Het Gouds Stripbier is al ruim tien jaar lang een begrip. Ook qua samenwerking zochten we grenzen op. In de editie over oorlogsstrips organiseerden we een tentoonstelling in samenwerking met het Verzetsmuseum. Vanwege de jubilerende Goudse Glazen – in feite een lang stripverhaal – was er een expositie over religieuze strips in de Sint Jan.

In al die jaren bleven onveranderd, de locatie, het moment (eerste zondag in mei), een thema of tekenaar. Dat bood de mogelijkheid een tekenaar als hoofdgast extra in de spotlights te zetten. Alle tekenaars werkten probleemloos mee als we vroegen om een ontwerp voor de poster of het etiket van het Goudse Stripbier. Kern van ons festival blijft niettemin dat we strips en stripmakers willen koppelen aan onze bezoekers. Lekker struinen tussen de kramen op zoek naar die missende Suske en Wiske of aansluiten in de rij voor een mooie tekening in je eigen FC Knudde-stripboek van Toon van Driel.

Eigen stripboek

Na twee geannuleerde coronajaren ging dit jaar een al langer gekoesterde wens in vervulling. Normaal gesproken maakten we van bestaande of nieuwe strips een speciale editie door het toevoegen van een prent, een nummering en een signatuur. Nu konden we met behulp van het Fonds Gouda 750 jaar eindelijk een eigen stripboek maken. Het onderwerp was snel verzonnen: de geschiedenis van de stad Gouda. Omdat we inmiddels goed waren ingevoerd in de stripwereld en tekenaars en uitgevers kenden, was het contact snel gemaakt. De uitgever annex scenarioschrijver is een ervaren man en de Belgische tekenaar was ook snel enthousiast.

Gouden geheim

Binnen het jaar was het album ‘Het gouden geheim’ geboren. Op de foto zie je de uitreiking van het eerste exemplaar aan de scenarist (Jan Kragt) en tekenaar (Franky Drappier) door Marco Luk (rode broek) en mij (Teus de Kruijf). Strips op de Markt was op 1 mei. In de boekhandel zijn nog voldoende exemplaren aanwezig.