#267

Stoffige geschiedenis - Oorlog Milou, Nienke, Femke, Floor en Luuk

SAMH 0440 20373 Wereld Oorlog Twee

Milou, Nienke, Femke, Floor en Luuk uit groep 6 doken in de geschiedenis van Gouda en fantaseerden over hoe het leven lang geleden was.

De Tweede Wereldoorlog

“Bukken, Milou!” gilt Nienke. Milou begint zachtjes te huilen. Milou snapt niet wat al die geluiden zijn. “Dat zijn bommen,” zegt Nienke. “De bommen gaan vast allemaal langs ons huis, we zijn veilig, maak je maar geen zorgen.” “Waarom zitten we ondergedoken?” vraagt Milou. “Het is oorlog,” legt Nienke uit. Ineens wordt het stil. “Snel! Er komt iemand aan!” zegt Annemieke. Snel kruipen we onder het bed. Even later komt Annemieke weer en zegt: “Alles is veilig, kom maar onder jullie bed vandaan.”

Opeens komt er een man binnenstormen en grijpt ons. We moeten naar een concentratiekamp en hebben weinig tijd om afscheid te nemen. We worden slecht behandeld in het concentratiekamp. We moeten slapen op hooi en krijgen dekentjes met veel vlooien.

Uiteindelijk zijn ze omgekomen in een concentratiekamp.

Milou en Nienke

De Tachtigjarige Oorlog

80 jarige oorlog Willem van Oranje Gouds Glas


Het was de tachtigjarige oorlog in Gouda van 1568 tot en met 1648.

Het was oorlog, iedereen werd wakker door een hard geluid. De vriendschapsclub werd wakker en zag buiten allemaal kanonnen en militairen. We vluchtten naar onze ondergrondse kelder, we hadden niet heel veel eten, maar het was genoeg. We hoorden schreeuwende militairen.

Jaren, jaren later, het was 1572
“Gelukkig, we hebben het al 4 jaar overleefd”, schreeuwden we! Het was de laatste dag van 1572, dat betekende dat we alweer bijna in 1573 waren!

Midden in 1573
“Oh nee, de Sint-Janskerk wordt overgenomen”, schreeuwden we! We keken uit het raam, maar het werd nog erger! “Oh nee”, schreeuwden we in koor! En we zagen weer bloed… “Eww”, schreeuwden we … Maar dan te hard, oh oh … We hoorden mensen op de trap! We duwden stoelen tegen de deur aan … "Gelukkig, hij is er niet meer."

11 jaar later in 1584
Opeens krijgen we een krant, met verschrikkelijk nieuws … De leider van ons leger is vermoord.

1649
We hoorden gejuich en we liepen naar buiten. "Gelukkig, het is voorbij! Jaaaa!" We leefden nog lang en gelukkig.

Femke, Floor N. en Luuk

Dit verhaal is geschreven door leerlingen van openbare basisschool Het Schateiland. Het Schateiland is een 'School vol verhalen', iedere maand schrijft een groep leerlingen een verhaal over 'hun' Gouda.