#173

Ik bak koekjes voor de buurt Saar (10 jaar)

Gemeente Gouda Saar

De fans van Heel Holland Bakt Kids! kennen Saar (10) natuurlijk. Zij won in oktober 2020 de finale van de jeugdversie van het populaire programma. Heel Gouda kreeg op 21 december de kans om samen met Saar Duitse Kerstkoekjes te bakken. ,,Ik ga er honderden maken!”

Honderden koekjes in twee verschillende soorten klinkt als heeeeeeel veel. Maar Saar rent daar niet voor weg! Ze is het wel gewend. ,,Het deeg maken en bakken kost een halve dag. Het versieren, dát kost pas tijd!”, zegt ze. Dat kost wel een paar dagen. Wees gerust: de live-uitzending doet dat niet. Saar en haar moeder zorgen ervoor dat ze al veel voorwerk hebben gedaan.

,,Het is wel spannend. We hebben nog nooit een live-stream gedaan via Instagram. We gaan een keer oefenen. Dat doe ik met mijn vriendin Sophie die ook in de finale stond”, zegt Saar. Dat is op 11 december en als het niet live kan, dan is er in ieder geval een filmpje dat op 21 december online komt. ,,Want dat er over Gouda een koekjesstorm moet komen, dat is het belangrijkst.”

Koekjes verbinden!

De koekjes die Saar gaat bakken, houdt ze natuurlijk niet zelf. Die gaan naar de mensen in de straat waar ze woont. De buren mogen zich verkneukelen op Duitse kerstkoekjes van krokante boterkoekjes met chocolade of wat zachtere vanillekoekjes. ,,Mijn vriendin Sophie is half Duits. Zo kwamen we op het idee. Ik heb ze geproefd en vond ze erg lekker.”

Koekjes bakken doen ze ieder jaar. Maar de Bakchallenge van 21 december is toch iets anders: die is ontstaan door corona. Het is de bedoeling dat de kinderen die meebakken ook hun koekjes uitdelen aan buren, ouderen of mensen met minder centjes. ,,Wij doen ze altijd in een zakje met een kerstkaartje erbij, misschien doen zij dat ook wel.”

Saar en haar moeder hopen dat veel kinderen (en volwassenen mogen natuurlijk ook meedoen) koekjes gaan bakken. Ze vinden het heel belangrijk dat de mensen in Gouda een hart onder de riem krijgen gestoken. ,,We zien dat mensen in deze coronatijd een korter lontje hebben. Dat ze minder aardig doen en uit elkaar worden gedreven. Koekjes verbinden!”

Zonnestraaltjes

Saar en haar moeder hebben wel wat ervaring met corona. De opnames van Heel Holland Bakt Kids! was natuurlijk in coronatijd. Dat moest allemaal coronaproef met bijvoorbeeld spatschermen. De moeder van Saar werkt in de drankenhandel en heeft op die manier te maken met het virus. ,,We vinden het ook daarom zo belangrijk om iets te doen. Het is heel ingrijpend voor iedereen. We willen zonnestraaltjes brengen in deze lastige tijd.”