#600

Ruim 25 jaar verbonden aan Goudse koren Leo Rijkaart

Leo Rijkaart

‘Harmonie’ en ‘verbinding’ zijn de sleutelwoorden in mijn leven en werken. Geboren op de boerderij in Ouderkerk, groeide ik vanaf mijn vroege jeugd op in een thuis met muziek en zang. Mijn oudere zus leerde me, zeven jaar oud, het orgel bij ons thuis bespelen.

Met het hele gezin zongen we geregeld uit de bundel van Joh. de Heer en ook andere vrolijke liederen. Ik zong mee met het kinderkoor in het dorp. Geleidelijk leerde ik ook piano en viool spelen. Muziek beheerste mijn leven.

Opleiding Koordirectie

Ik belandde in Gouda op de middelbare school en ging daarna naar de Pedagogische Academie De Driestar. Ik werd onderwijzer in Ouderkerk, maar ik wilde verder in de muziek. Daarom begon ik de opleiding in het vak Koordirectie aan het Haags Conservatorium. Met mijn nieuwe kennis ging ik aan het werk met koren in Berkenwoude, Moordrecht en Ouderkerk. Dat opende de weg naar Gouda, waar een invaller werd gezocht bij Toonkunst, waar later mijn definitieve aanstelling volgde.

Toonkunst Plus

Het kamerkoor Cantare en het Goudse Mannenvocaal kwamen erbij. Samen met mijn vriend Arjan van der Veer startte ik het Randstedelijk Zanginstituut. In alle mogelijke cursussen, workshops en scratches werden zangers geleerd met nog meer plezier zingen.
Ondertussen was ook het seniorenkoor Toonkunst Plus opgericht, een koor dat nog altijd groeit. Het vraagt een serieuze en blijvende investering en studie voor kwaliteit en combineert dat met vriendschap en gezelligheid.

Muziek en zang

Gouda is meer dan ooit een stad van muziek en zang, en dat gaat terug op een eeuwenoude traditie van zang binnen de stadsmuren. Rond 1500 telde de stad tien kloosters van monniken en nonnen waar muziek en zang centraal stond.
De grote kerk van de Sint-Jan is ook nu nog de meest geliefde plek voor onze concerten. Zo trekt de tweejaarlijkse Matthäus-Passion altijd honderden toehoorders. Het is het bijbels verhaal dat ons allemaal uit het gewone en alledaagse doen tilt.
We voeren operaconcerten op in de schouwburg, zoals met de sopraan Tania Kross en met grote zangtalenten. Muziek en zang spelen een centrale rol in het culturele leven van Gouda. Het brengt mensen bij elkaar en maakt mensen gelukkig.
Ik ben dankbaar dat ik daarbij al meer dan 25 jaar een rol mag spelen.

Toonkunst  /  Muziek  /  zangkoor