#167

Roze Zaterdag Petra Honkoop

Knipsel

Het was zonnig, die 23 juni 2018. Voor mijn doen was ik al vroeg uit de veren want het was een belangrijke dag. Dit was geen gewone zaterdag, nee, Gouda zou Roze Kleuren.

De Nederlandse versie van de Gay Pride Parade kwam naar onze stad. Als hobbyjournalist zou ik verslag doen voor Gouwestad Radio. Samen met een team vrijwilligers maakten we live radio om zo dit bijzondere evenement vast te leggen.

Pride Walk

Mijn startpunt was letterlijk om de hoek in de Herpstraat, daar zou de Pride Walk van start gaan. Toen ik aankwam waren er al aardig wat mensen op de been. Er klonk muziek en de meeste deelnemers die zouden meelopen hadden zich prachtig uitgedost. Tijdens het meelopen met de Pride Walk heb ik veel feestvierders gesproken. Ik werd geroerd door hun persoonlijke verhalen. Van de coming-out van een brandweerman in een starre machowereld tot de anekdote van een dragqueen die speciaal uit Putten was gekomen. Langs de kant stonden mensen te klappen, om de stoet waar zich steeds meer mensen bij aansloten, aan te moedigen. Het was een feest van (h)erkenning. We vierden dat we allemaal onszelf mogen zijn. De kleurrijke optocht met vrolijke borden en spandoeken eindigde op de Markt, het centrum van Gouda, waar er letterlijk en figuurlijk een podium was voor sprekers en muziek.

Blijf in gesprek

Tot ’s avonds laat was het daar een groot feest. Er was een kleine demonstratie geweest van tegenstanders. Burgemeester Schoenmaker zei daarover dat ook daar ruimte voor moest zijn, die stem werd ook gehoord. Voor mij mag het vaker Roze Zaterdag zijn. In die zin dat je in gesprek blijft met elkaar en iedereen wordt gehoord. Deze stad is niet alleen van jou, of van mij, maar van en voor ons allemaal.