#150

Patsy Prozac wil shinen op Gouds podium Patsy Prozac

Patsy Prozac

In 2021 wil ze beslist winnen. De Goudse dragqueen Patsy Prozac is vastberaden: “Zodra de Miss Travestie-verkiezing kan doorgaan, wil ik in de Goudse Schouwburg shinen.”

Sinds een aantal jaar tovert HJ (41) zich regelmatig om tot dragqueen. De naam ‘Patsy’ is een verwijzing naar de hoofdrolspeelster uit Absolutely Fabulous, de Britse sitcom van de BBC. ‘Prozac’ verzon zijn dragoom. HJ: “Naast mijn gewone familie heb ik ook een dragfamilie. Mijn dragoom maakte de naam zo’n drie jaar geleden compleet en sindsdien is het dus Patsy Prozac. Met mijn dragfamilie doe ik echte dragdingen samen, zoals make-uppen en kleding maken.”

De dragscene

Zijn volgens HJ ‘uit de hand gelopen hobby’ begon jaren geleden in de Rotterdamse kroeg de Flierefluiter. Met z’n leren jas vol studs, een hanenkam, piercings en tattoos werd hij door de eigenaar benaderd. HJ: “Hij wilde me erop attenderen dat er de komende week een dragshow was en hij twijfelde of ik dat wel leuk vond.” HJ ging de uitdaging aan en zei dat hij als drag zou komen en zelfs de doorbitch zou zijn. HJ: “Het was een geluk bij een ongeluk dat ik in deze scene terecht ben gekomen. Vroeger danste ik, playbackte ik Madonna en die week kocht ik mijn eerste jurk.”

Miss Travestie

Inmiddels heeft Patsy Prozac al een aantal prijzen op haar naam staan. HJ: “In 2018 ben ik verkozen tot Miss Travestie Zuid-Holland en Miss Bonaparte. Van te voren had ik gierende zenuwen. Het begin is altijd zo spannend!" Dit jaar wil hij met zijn act de Miss Travestie Groene Hart prijs winnen: “Als ik win, ga ik er voor de stad Gouda wat mee doen. Dan hoop ik meer een statement te kunnen maken. Het Roze Jaar in 2018 was fantastisch. Echt een openbaring. Er was een goede sfeer en het bracht veel diversiteit teweeg. Het zou mooi zijn als dit niet eenmalig was, maar jaarlijks. Daarnaast zou ik ook willen dat er in kroegen meer te doen is voor drags.“ Nu zet Patsy Prozac de boel op z’n kop tijdens de maandelijkse Roze Avond in Cafeetje Heeeurlijk.

HJ kan niet wachten tot de coronasituatie is verbeterd. HJ: ”Ik mis de uitlaatklep enorm. Er zijn wel drag-binnen-shows, maar dan mis je toch de interactie met het publiek. Soms maak ik er thuis een dragavond van, verkleden, make-uppen, foto’s maken. Even eruit kan nu helaas niet.” Zodra het weer mogelijk is, zal de Miss Travestie-verkiezing van het Groene Hart 2021 in de Goudse Schouwburg doorgaan. Hoe Patsy Prozac gaat winnen? “Mimiek, gekke bekken trekken echt over- the-top is wel mijn act, maar misschien ga ik dit keer wel voor ingetogen en playback ik een mooie ballad.”