#615

Ouderen horen erbij tijdens Gouda750 Els Scholten

Vroman en kaasmeisje

Op 19 juli 2022 bestond Gouda op de dag af 750 jaar. Dat werd gevierd met een groot feest op de Markt. Terwijl de mussen dood van het dak vielen van de hitte, stond de Markt vol met feestvierders.

Alle Gouwenaars die op 19 juli jarig zijn, waren uitgenodigd en werden persoonlijk toegesproken door de burgemeester. Daarnaast was de Markt vol met feestelijke muziek van Harmonie de Pionier. Vele Gouwenaars zongen een deuntje mee. Voor iedereen was er een ijsje ter afkoeling.

Cupcakes voor de ouderen

Om 10.15 uur vertrok een feestbus om een traktatie te brengen bij de ouderen in Gouda. Brownies en Downies had vijfduizend cupcakes gebakken met het logo van Gouda750 er op, om uit te delen in de diverse instellingen. Naast de gastvrouwen die de cupcakes uitdeelden, ging ik ook met de bus mee om ouderen te bewegen om hun Goudse verhaal te vertellen ter aanvulling van de verhalen die wij aan het verzamelen zijn. Dat was nog niet alles. Er ging ook een vrolijke band mee en een immens groot kaasmeisje. Naar een van de locaties ging de Gigant van Leo Vroman mee.

Meezingen met bekende wijsjes

Overal waar wij kwamen zaten de ouderen verwachtingsvol klaar, uitkijkend naar de dingen die gingen komen. Eerst speelde de band een vrolijk deuntje. Daarna heette Ronald van Rossum iedereen welkom. Vervolgens riep ik de mensen op zich aan te melden om een verhaal te vertellen. De cupcakes werden uitgedeeld. De ouderen waren vrolijk. Opeens zagen ze het levensgrote kaasmeisje binnenkomen! Op de meeste gezichten verscheen een grote glimlach. Applaus en kreten van ‘aaahhh’ en ‘ooohhh’. Dat was een verrassing! De band speelde vijftien minuten allerlei bekende wijsjes, die veelal werden meegezongen. “We zijn niet vergeten! We horen erbij, ” klonk het uit de monden van de ouderen.

Leo Vroman in korte broek

Na een kwartier gingen wij vrolijk verder. De enthousiaste mensen die we achterlieten leken wel 10 jaar jonger. Wat hadden zij genoten. Een opmerking van Inez Meter, onze eerste stadsdichter, zal ik niet snel vergeten. Toen zij de levensgrote Leo Vroman zag, in korte broek, keek zij hem kritisch aan en sprak de historische woorden: “Ik heb je nog nooit in korte broek gezien”!

Vroman en Inez Meter

Weer nieuwe verhalen

Op de heetste dag van 2022 was het een opgave om met een bus alle instellingen langs te gaan en cupcakes uit te delen. Het was zeker de moeite waard en ik zit nog na te genieten, met een glimlach om mijn mond als ik aan de blije gezichten van de ouderen denk. En … twintig ouderen hebben zich bereid verklaard om hun verhaal te vertellen!

Gouda750  /  Leo Vroman  /  Ouderen  /  harmonie