#175

Opgroeien met speelgoed Ron van Blokland

Foto Rokus van Blokland Sio Montage

In de jaren 60 en 70 waren Goudse kinderen voor speelgoed aangewezen op speelgoedwinkel Sliedrecht in de Lange Tiendeweg of de Lattenkoning aan de Zeugstraat.

Bij ons thuis was nóg meer speelgoed, nieuw speelgoed. Speelgoed dat nog niet bestond. Het werd ontworpen door mijn ouders, Rokus van Blokland en Corry van Blokland Mobach. Zij hebben decennia lang speelgoed ontworpen voor Sio, Speelgoed Industrie Overijssel. Spellen, speelgoedgarages, blokkendozen, poppenhuizen, Sio Montage en veel meer.

Luilekkerland

Het huis stond vol met de ontwerpen die ieder jaar in februari weer klaar moesten zijn voor de internationale speelgoedbeurs in Neurenberg. Daar werden de bestellingen gedaan voor Sinterklaas en kerst van dat jaar. Het atelier van mijn ouders had onuitputtelijke hoeveelheden materiaal zoals papier, karton, plakband, verf, penselen, stiften en pennen waarmee ik alles kon maken wat ik wilde. Luilekkerland van de fantasie!

Exposities in Gouda en Rotterdam

De ontwerpen van mijn ouders waren toonaangevend binnen hun vakgebied. ‘Hun’ speelgoed werd over de hele wereld geëxporteerd. Gelukkig was daar in Gouda oog voor. In 2002 is in Museum Gouda een prachtige overzichtstentoonstelling georganiseerd van hun werk. In 2019 werd op de tentoonstelling ‘Bauhaus in Nederland’ in Museum Boymans van Beuningen werk van hen geëxposeerd.

Sinds een aantal jaren ontvangt Sinterklaas Goudse kinderen in zijn schatkamer in Museum Gouda. Een schatkamer gevuld met speelgoed van mijn ouders, die, hoe mooi die ook is, slechts een kleine afspiegeling is van de enorme schatkamer waar ik in opgroeide.