#305

Openluchtschaak op de Goudse Markt Aad van den Berg

Schaken op de markt
Foto-archief SV De IJssel

Dit verhaal is geplaatst in de categorie sport, spel & recreatie, personen & verenigingen.

Alle categorieën

Schaken in clubverband gebeurt in Gouda al sinds 1847, toen schaakvereniging Messemaker werd opgericht, destijds onder de naam Vriendentrouw. In de loop der jaren werd er in diverse restaurants en verenigingsgebouwen geschaakt, zoals Het Schaakbord (Kleiweg), Ter Gouw (Blekersingel), Duijnstee (Markt) en De Haven (Oosthaven). Er werd vrijwel altijd ’s avonds gespeeld.

Geheel nieuw was het Openluchtschaakfestival op de Goudse Markt, dat op 19 mei 1997 (Tweede Pinksterdag) plaatsvond, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de schaakvereniging. Het festival werd gepresenteerd als het eerste openluchtschaakkampioenschap voor teams van de Rotterdamse Schaakbond.

Kramen met borden en stukken

Van een afstand gadegeslagen door in de zon luierende terrasbezoekers, bevolkten ongeveer twintig seniorenteams en tien jeugdteams (viertallen) de marktkramen met borden en stukken. Deze waren in een halve cirkel gegroepeerd rond het stadhuis.

AH-boys

Omdat de meeste deelnemende teams niet hun eigen clubnaam hanteerden, schalden er ludieke namen over het marktplein, zoals: ‘Dreamteam’, ‘Deep Blue’, ‘De hete beren’ en ‘De zachte aandrang’. De toppers van Messemaker, ‘De AH-boys’, trokken aan het langste eind.

Winst voor ‘Drie bier en een sinas’

Gezien het succes van de eerste editie volgde een jaar later nog een tweede, weer op Tweede Pinksterdag (1 juni 1998). Ditmaal in de vorm van een stedenmatch tussen Gouda en omstreken versus Oosterhout (Noord-Brabant), ofwel het ‘Groene Hart Team’ tegen het ‘Bourgondisch Team D4’. Het Goudse team werd gevormd door schakers van Messemaker en van schaakverenigingen uit Moerkapelle, Waddinxveen en Moordrecht (De IJssel). De deelname uit Brabant viel helaas wat tegen, zodat uiteindelijk werd besloten tot een clubviertallen-toernooi. Het sterkste team uit Oosterhout ‘Drie bier en een sinas’ eindigde als eerste met een nipte voorsprong op het topteam van Messemaker 1847, onder de naam ‘De Pinksterboys’, en ‘De Waaghalzen’ uit Moerkapelle.

Hoewel er werd gehoopt op een vervolg, is dat er nimmer van gekomen.