#487

Nachtburgemeester met een knipoog Nick van Zon

Nick van Zon

Officieel is de functie niet, een beetje stout zijn is een must en zijn ambtsketting heeft de vorm van een bikini. Nick van Zon (30) is in zijn nopjes met zijn benoeming tot Nachtburgemeester van Gouda. Hij volgde Malou Dusseldorp op. “In deze functie kan je tegen heilige huisjes schoppen.”

Noem in een willekeurige horecazaak in Gouda de naam Nick van Zon en grote kans dat ze hem kennen. Meer dan tien jaar werkte hij in zaken als de Koffiefabriek, Kruim en de Zalm. En zelf houdt hij ook wel van een biertje. “Momenteel kom ik veel bij BarBier, maar ook bij de Swing kom ik graag”, zegt Nick net nadat hij te horen heeft gekregen dat hij is gekozen tot nieuwe Nachtburgemeester van Gouda. “Dit is super, ik heb al zoveel reacties van iedereen gehad!”.

Tijd voor een man

Samen met Chris Bellekom en Stef Vergeer streed Nick om de meeste stemmen in de verkiezing Wie wordt de Nachtburgemeester van Gouda. Maandag 1 november sloot onze verkiezing en een dag later maakte oud-nachtburgemeester Malou Dusseldorp haar opvolger bekend. “Na twee vrouwelijke nachtburgemeesters is het tijd voor wat mannelijke invloeden”, zei Malou hierover.

“Twee dagen voor de deadline, besloot ik mij op te geven”, zegt Nick. “Ik heb zelf tien jaar in de horeca gezeten en ik weet hoe het er aan beide kanten van de bar uitziet. Daarnaast vind ik dit ook een mooie manier om, met een knipoog, iets te kunnen betekenen op een maatschappelijke manier.”

Statement

“We gaan er een groot feest van maken, met grappige content waarbij ik bijvoorbeeld ’s nachts op straat mensen ga interviewen. Net na 12’en dan zit er al een biertje in.” Maar naast de grappen en grollen ziet Nick ook een serieuze taak voor de burgervader van het Goudse nachtleven.

Volgens Nick mag het Goudse uitgaansleven best iets bruisender, veiliger en ook mag er meer aanbod komen voor de lhbti-community. “Het is raar dat er in Gouda niets te doen is voor de lhbti’ers. En bovendien is het raar dat iemand dat uit de community zelf zou moeten aankaarten. Waarom kan een heteroseksuele man daar niet voor strijden? Ik denk dat dat een sterk statement kan zijn.”

Dat het om een onofficiële functie gaat is juist een voordeel volgens Nick. “Dan kan je iets makkelijker tegen heilige huisjes aan schoppen.” Wat hem ook meezit is dat hij vanuit zijn horeca verleden een groot netwerk heeft in Gouda. “En ook in mijn huidige baan als accountmanager ben ik alleen maar aan het netwerken, die kwaliteiten kan ik straks goed inzetten.”

Bikini

Als Nachtburgemeester staat hij er niet alleen voor. “We zijn met een heel team. Deze week gaan we even borrelen en bespreken we met z’n allen wat we als eerste gaan doen.” Op de vraag of hij bij zijn momenten ook de onofficiële ambtsketting gaat dragen, moet hij heel hard lachen. De ambtsketting, verzonnen door Malou, is namelijk een bikinitopje. “Voor de foto wil ik het topje wel over mijn kleding aan doen hoor!”

Dit verhaal is geschreven voor indebuurt Gouda. De redactie van indebuurt informeert en inspireert inwoners van Gouda via nieuws, artikelen en tips over alles dat de stad leuk maakt.