#149

Koningsdag 2020 Eildert Bruining

Koningsdag 2020 foto

Koningsdag bracht de burgemeester niet waar hij op hoopte, terwijl in de Zoutmanstraat Koningsdag in Woningsdag veranderde, met muzikale omlijsting.

Als voorzitter van de Nationale Oranje Vereniging zou het zijn gloriedag worden: naast de koning en de koningin door Maastricht wandelen en spelletjes doen. Hij zou het nationaal programma presenteren en musici en andere artiesten per helikopter het hele land doorsturen om overal de Oranjefeesten op te fleuren.

Er was veel vergaderd en overleg gepleegd in het Goudse stadhuis onder zijn leiding: onze nieuwe burgemeester was bijna in tranen toen het duidelijk werd dat, dankzij het coronavirus, al zijn mooie plannen in duigen vielen en iedereen maar thuis moest blijven.

De televisiejournaliste kwam als troost toch maar naar Gouda en filmde het oude stadhuis en de liefhebbers die in de lange rij stonden - dwars over het hele marktplein - voor de oranjegebakjes van De Vlaam, de allerlekkerste van de stad.

Concerten in de voortuin aan de Zoutmanstraat

Rond half een belt de buurvrouw aan en nodigt ons om naar buiten te komen. Ze gaat bij alle buren in de straat langs, wij slepen stoelen en zitbankjes naar haar huis en zichzelf begeleidend op haar piano geeft zij met flair een prachtig concert. De vlaggen en de zon, de oranje rokjes van de kinderen, de feestelijke shawls en het enthousiaste publiek maken er een echt feest van en tot slot zingen we samen het Wilhelmus.

Iedereen krijgt de smaak te pakken, er wordt nagepraat en verdere plannen gemaakt. Om vier uur worden we genodigd voor een tweede concert. De overbuurvrouw, die ook een mooie stem heeft, treedt mee op en de andere buurman neemt zijn contrabas mee van huis. Mannen zakken onderuit in hun tuinstoel met een biertje in de hand en de dames hebben nog feestelijker kledij gevonden. Wij hebben met onze eigen buurvrouw Fleurine een allergezelligste Koningsdag.

De burgemeester kwam niet, wij misten hem niet, maar wat zou ons vrolijke programma hem goed gedaan hebben. Volgend jaar mag hij best even langskomen, eventueel neemt hij de koning ook mee. Met flair zal Fleurine iedereen opfleuren en betoveren.

Koningsdag  /  Muziek  /  corona  /  burgemeester