#496

Klein Holland Popfestival in de Goudse Veemarkt Hans Sanders

Popfest Veemarkt

Op 25 mei 1970 vond er in de Goudse Veemarkthallen een door de voetbalvereniging Gouda georganiseerd Popfestival plaats. De Veemarkthallen stonden op de plek waar nu de Nieuwe Markt Passage staat, het winkelcentrum hartje Gouda. Hoe het zover is gekomen? Daarvoor moeten we bij de toenmalige trainer Gijs Doolaard zijn.

Rotterdammer Doolaard werkte op de PR-afdeling van Van Nelle in Rotterdam en barstte altijd van de energie en plannen. De flamboyante Doolaard, die zijn haar zwart verfde, had in de DDR gevoetbald, uitzonderlijk in die tijd van het IJzeren Gordijn en De Muur, en hij had daar ook zijn Oost-Duitse vrouw aan te danken.

Popfestival in Gouda

In de zomer van 1970 werd het eerste grote Popfestival in Nederland gehouden, het Woodstock van Nederland, beter bekend als het Holland Popfestival of korter ‘Kralingen’. Dat bracht Rotterdammer Doolaard kennelijk op het idee zoiets in het klein in Gouda te organiseren. In een tijd dat de Provadya clubs als paddenstoelen uit de grond schoten, moest zoiets in Gouda niet alleen te organiseren zijn, maar het zou ongetwijfeld ook veel bezoekers trekken en dus geld opleveren. Met ingeschakelde A-junioren kreeg Gijs het organisatorisch voor elkaar. De Veemarkthal in het centrum van Gouda werd afgehuurd en met behulp van de reclameafdeling van Van Nelle aangekleed. Het feest kon beginnen!

Brainbox en Bintangs

Het programma mocht er zijn met de Nederlandse topgroepen Brainbox en Bintangs. Het programma werd verder opgevuld met het Utrechtse ‘The Flag’ (nooit meer iets van vernomen) en ‘The Grooveys’ (nog minder). Ongetwijfeld heeft Doolaard het complete ‘pakket’ afgenomen van een organisatiebureau en de twee amateurgroepjes erbij moeten nemen. Brainbox en de Bintangs daarentegen behoren nog steeds tot de monumenten van de Nederlandse Pop, ook vaak te vinden in de jaarlijkse Top 2000. Bij Brainbox, met zanger Kaz Lux, was gitarist Rudy de Queljoe in Gouda net de opvolger van de naar Focus vertrokken Jan Akkerman, toch wel een internationale divisie hoger. Beide bands treden nog steeds op.

Weinig belangstelling

De publieke belangstelling viel een beetje tegen. Er was wel het nodige publiek, maar er kon veel meer bij. Zo enthousiast als Gijs Doolaard vooraf was, zo stil bleef hij de maanden na het Popfestival. Hij had gehoopt geld te kunnen verdienen voor de club, maar na lang aandringen vertelde hij dat er quitte gespeeld was. Het was Gijs' laatste kunstje voor Gouda, want daarna keerde hij terug als trainer naar Neptunes.

Festival traditie in Gouda

Dezer dagen worden er nog steeds festivals gehouden, ook in Gouda, zoals de Koningsnacht, het Blues Festival en het Riverdale Festival. Deze festival traditie die rond 1970 begon, lijkt almaar populairder te worden, al kampt men in het krappe Gouda wel met de regels, zoals die van geluidsoverlast, parkeren etc. en de financiering. In 1970 was dat echter nog geen enkel probleem.

Muziek  /  Festival  /  Veemarkt