#1

Karel de hofmuis, grondlegger Chocoladefabriek

Chocoladefabriek

Dit verhaal is geplaatst in de categorie kunst, cultuur & onderwijs, feesten & evenementen.

Alle categorieën

Rond 1272 leefde er een muis aan het hof in Gouda: Karel. Hij stond met zijn snuit vooraan toen Graaf Floris V de stadsrechten overhandigde aan Gouda.

Als hofmuis zag hij de vele munten die schippers bij het tolhuis moesten betalen om met hun vracht door Gouda te mogen varen. Stiekem bewaarde hij wat van die munten in zijn schatkist, voor als het slechter zou gaan in zijn stad. Maar hij bewaarde méér. Als hofmuis hoorde hij de prachtigste verhalen; stoere, maar ook treurige verhalen. Karel hield van die verhalen, en besloot daarom om ze op te schrijven en te bewaren voor het nageslacht.

Kareltje Kruim

Eeuwenlang zwierven zijn nakomelingen door Gouda. Alles hebben ze daar meegemaakt: de groei van de stad, maar ook de grote stadsbrand, plunderingen, oorlogen en de pestepidemie. Zo werden ze steeds beter in het verzamelen, bewaren en bewaken van Goudse schatten. Een complete schatkamer werd ervoor ingericht. En wel hier, in de Chocoladefabriek! En niemand minder dan onze eigen Kareltje Kruim is nu de schatbewaarder. Achter-, achter-, achterkleinkind van Karel de hofmuis, en de muis die sinds 2014 van onze boeken, archiefstukken én chocolademunten snoept. (Hoewel hij ook dol is op Goudse kaas. )

Elk verhaal is waardevol!

Bibliotheek Gouda, Streekarchief Midden-Holland en andere bewoners van de Chocoladefabriek willen de prachtige verzameling Goudse verhalen nu verder aanvullen. Want er is alweer zoveel gebeurd! Ter ere en in naam van Karel de hofmuis nodigen we daarom álle Gouwenaars ‒ jong en oud, opmerkelijk en heel gewoon ‒ uit om verhalen op te halen, te bewaren en door te geven. Verhalen over grote en kleine gebeurtenissen. Over vroeger, nu en de toekomst. Ieder verhaal is waardevol! Als dank krijgt iedere verhalenverteller dan ook een originele hofmuis Karel- chocolademunt! Zo laten we samen de kostbare verzameling Goudse Verhalen groeien. In 2022, als Gouda 750 jaar stadsrechten viert, wordt deze schat op een heel bijzondere manier overhandigd aan de stad …

Karel  /  Stadsrechten  /  Gouda750  /  Verhalen