#649

Kaasmarkt: een onverminderd populair toneelstukje Karel Baarspul

220825 Kaasmarkt 1482 K
Foto's: Leni de Jager

Dit verhaal is geplaatst in de categorie feesten & evenementen.

Alle categorieën

De hele, warme zomer lang ontvangen we elke donderdagochtend een paar duizend bezoekers op de Goudse Kaasmarkt. En dat is al jaren zo. Het mag dan wat oubollig zijn, maar het is een oud-Hollandse traditie waar duidelijk nog steeds vraag naar is.

Ook onder Nederlanders zelf: veertig procent van de bezoekers komt uit eigen land, veertig procent uit de ons omringende landen en twintig procent uit de rest van de wereld. En allemaal genieten ze van het gegooi met de kazen en het handjeklap van de handelaren.

Leuke show

Natuurlijk is het allemaal een toneelstukje, alleen de zeshonderd kazen zijn echt. De commerciële kaasmarkt bestaat al dertig jaar niet meer, die echte kaashandel gebeurt nu op andere plekken. Maar op de Markt herleeft elke zomer de sfeer van weleer. Dan worden de paarden voor de kaasbrik gespannen, en liggen de kazen in keurige stapels te wachten op de boeren en handelaren. Er wordt gegooid, gekeurd en gewogen, we maken er met zijn allen een leuke show van.

Contact met publiek

220825 Kaasmarkt 1476 2 K

‘We’ zijn de dertig vrijwilligers die optreden als de boeren en handelaren. De meesten van hen hebben iets met kaas: ze werkten vroeger bijvoorbeeld bij Vergeer, of hadden een eigen kaashandel. De kaasjongens en -meisjes huren we in. Zij zijn uitzendkrachten van een evenementenuitzendbureau en komen uit het hele land. We hebben ze uit Groningen en Breda hier gehad, en ze vinden het geweldig. Ze weten misschien niet veel van kaas, maar wel van het werk op evenementen. Ze maken contact met het publiek, zorgen dat ze bij de show betrokken zijn. En om de week mag ik het geheel aan elkaar praten als speaker. De andere weken wissel ik van plaats met mijn collega Wytze Visser en ben ik de waagmeester.

Muziek erbij ...

Van de vijf Nederlandse kaasmarkten zijn die in Gouda en Alkmaar de grootste. De burgemeester - zelf Opper Waegemeester - kwam met het idee om de banden met die andere kaasmarkten aan te halen. Om meer te netwerken en ideeën uit te wisselen. Oud-Hollandse traditie of niet, we bekijken toch elk seizoen opnieuw wat we kunnen doen om ‘bij’ te blijven. Zo hebben we dit seizoen elke week een shantykoor om de boel van passende muziek te voorzien. Ach, het aantal bezoekers is al jaren constant, dus we doen al heel veel goed. Op marktdagen is het hier een gezellige drukte en zitten alle terrassen vol. Daar doen we het voor, the show will go on…