#542

Jeugd aan de Martenssingel Paul de Zeeuw

Martensssingel 1950
Foto SAMH

In de herinnering aan mijn jonge jaren aan de Burgemeester Martenssingel komen steeds drie gebeurtenissen naar voren: bakfietsrondes, ijspret en houtstapels van Vingerling.

Bakfietsrondes

“Ja, dames en heren, daar komen ze aan! Wie wint deze tweede sprint en wordt winnaar van 1 kilo biefstuk?”. Zo hield de omroeper bij de ronde van de Martenssingel de toeschouwers scherp bij deze wielerronde, waarvan het parcours liep rond het eerste gedeelte van de Burgemeester Martenssingel vanaf de Karnemelksloot gezien. Dus het deel waar de Rijks-hbs aan de oneven kant lag en de Juliana-ulo aan de even kant. De bocht bij de Rijk-hbs was eerst scherp en vervolgens flauw. Dus eerst flink in de remmen en dan weer vaart maken. De wielrenners reden op slagers- en bakkersfietsen met grote manden voorop de fiets. Maar het waren niet alleen slagers- en bakkersknechten die halsbrekende toeren uithaalden, ook kruideniersknechten lieten zich niet onbetuigd. Het was een groot spektakel met de nodige valpartijen, georganiseerd door de broertjes Bertels uit de Dutoitstraat: Loek, Martin, Huub en Ad.

IJspret op de singel

I Jsmannen

Het eerste deel van de singel was best lang en dus zeer geschikt om er in de winter een mooie ijsbaan van te maken. De baan werd netjes bijgehouden door de omwonenden. De kinderen schaatsten op hun “klompschaatsen”, onderschroefbare noren, doorlopers en echte kunstschaatsen. En er kon natuurlijk geijshockeyd worden. Op bijgaande foto staan mijn broers Clemens (midden) en Karel (rechts) en ikzelf.

Houtklimmen

Aan de Karnemelksloot en de Johan de Haenstraat lag de houthandel van Vingerling. Voor de jongens uit de buurt een uitdaging van jewelste. Er lagen grote stapels planken opgetast in rijen en het was een sport om op die stapels te klimmen en dan van de ene naar de andere te springen. Dat ging regelmatig fout en dan stortte zo’n stapel in elkaar en liep je weer de nodige verwondingen op. Als op een doordeweekse dag het hek open was en je flikte het om ongezien op de stapels te klimmen met een ongelukkige afloop, dan kreeg je de knechten achter je aan.