#100

Mijn overgrootmoeder Rietje Maxime, R.K. Basisschool De Cirkel

NL Gd SAMH 1473 1021 Collectie Daems Bevrijders worden binnengehaald op de Markt

Mijn overgrootmoeder (88) woont sinds ze 3 jaar is in Gouda. Ze woonde in de Korte Akkeren. Ze heeft veel bijzondere dingen meegemaakt.

Toen overgrootmoeder klein was en naar de basisschool ging, ging ze naar een katholieke meisjesschool op de Westhaven. Ze moest lopend naar school, en zelfs met het pontje over. Ze moest wel 4 x lopen naar school en terug. Op deze school kreeg ze les van de nonnen. Overgrootmoeder vertelde dat ze best bang was voor de nonnen want deze waren heel erg streng. Elke week moest ze biechten bij de pater van de kerk. Ze moest dan vertellen of ze had gezondigd. Dat betekent dat als je iets had gedaan wat niet mocht, je dat moest vertellen. Ook al was het iets heel kleins, je moest het toch vertellen. En dan heel veel bidden om het goed te maken.

Oorlog

Overgrootmoeder kon ook een tijdje niet naar school omdat er oorlog was. In de school waren toen Duitse soldaten die daar woonden. Overgrootmoeder weet nog dat ze erg bang was in de oorlog. Als er vliegtuigen over kwamen vliegen, moesten ze zich thuis onder de trap verstoppen omdat er bommen konden vallen. Het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 weet overgrootmoeder nog heel goed. Ze heeft de vliegtuigen naar Rotterdam zien en horen aankomen. Later konden ze vanaf Gouda het vuur en de rook van Rotterdam zien. Ze weet ook dat er in de oorlog heel veel honger was, want er was niet genoeg eten. Haar broer gingen helemaal naar Zwolle wandelen met een kar om eten te gaan halen. Dat duurde wel meer dan een dag om er te komen en dan nog terug.

Bevrijding

Gelukkig kan overgrootmoeder ook nog veel herinneren over de bevrijding van Gouda. Er hingen overal hele grote vlaggen van Nederland. Er dansten mensen op de straat. Er kwamen koetsen. Het was een groot feest. Er gebeurde ook nog wel iets spannends. Ze waren op zoek naar een Duitse generaal die zich in de buurt van Gouda had verstopt. Toen deze generaal werd gevonden, kwam Iedereen kijken hoe hij werd meegenomen.

Na de oorlog werd Gouda steeds groter. Ze weet nog goed dat er nieuwe wijken werden gebouwd en omdat ze geen auto's hadden en naar alles moesten wandelen vonden ze de wijken heel ver. Ze noemden zelfs een wijk Korea omdat ze deze wijk zo ver weg vonden. Het leek wel de andere kant van de wereld!

Oma heeft het altijd heel erg naar haar zin gehad in Gouda.