#30

Druk op de rode knop en je ben verkocht! Julia Zwijnenburg

Gouds geheim mtime20190710160148focalnone

De rode knop in het Lazaruspoortje naar Museum Gouda is een mysterie. Wat gebeurt er als je de knop in drukt?

De rode knop

Voor sommigen een mysterie voor anderen het leukste moment van de dag. Hoe veel mensen gingen je voor? Wie durft het aan? Zou je stiekem op de knop drukken of peins je er niet over? Zo veel vragen zijn er rondom ‘de rode knop’ in het Lazaruspoortje naar Museum Gouda.

Complimentenmachine

Ik kan je met een gerust hart vertellen dat je zo vaak als je wilt kunt drukken op deze knop. De rode knop wordt ook wel 'De Complimentenmachine' genoemd en is bedacht door kunstenaar John Körmeling. In het najaar van 2007 is het kunstwerk geplaatst aan de gevel van adres Molenwerf 5 te Gouda voor het project 'Gouda bij Kunstlicht'. Dit is de kantooringang Museum Gouda.Wanneer je op deze knop drukt wordt je overspoeld met complimenten. Wie wil dat nou niet?

Speurtocht in het museum

Na het project is de knop blijven hangen omdat de Complimentenmachine erg populair was bij scholieren en andere voorbijgangers. Later is de 'rode knop' verplaatst naar het Lazaruspoortje. De knop kan nu worden gebruikt door iedereen die Museum Gouda bezoekt. Wist je dat de knop ook een onderdeel is van een speurtocht in het museum?