#174

Ik wil dat mensen blijven bewegen Sabine Slootweg

Gemeente Gouda Sport punt

"Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 konden onze deelnemers ineens niet meer meedoen met de sportlessen van SPORT•GOUDA of meewandelen met Stap Mee. Terwijl dit juist zo belangrijk is."

"Wij begeleiden onder andere mensen met gezondheidsproblemen en hun gezondheid ging in die tijd echt achteruit. Ik merk de gevolgen van de coronacrisis met name bij de 55+’ers. De mensen die risico lopen, komen steeds meer in een sociaal isolement terecht.

Sommigen hebben al sinds maart niet meer bij ons gesport. Wij zijn daar destijds al op ingesprongen door wekelijks oefeningen te publiceren in de Goudse Post, balkonfitness te organiseren en beweegfilmpjes op te nemen. De filmpjes hebben we via sociale media gedeeld, maar ook via een appgroep die we hadden opgezet met de 55+’ers. Op die manier hebben we hen toch zoveel mogelijk gestimuleerd om thuis te gaan bewegen en contact te houden. En dat werkte! Sinds juni zijn we gelukkig weer gestart met de activiteiten, maar mét de nodige aanpassingen. Helaas durft nog niet iedereen weer mee te doen. We blijven echter kijken wat mogelijk is en doen wat kan om iedereen in beweging te houden.”

Meer medicijngebruik

“Bij Stap Mee doen we mee met de Nationale Diabetes Challenge. Mensen wandelen samen met zorgverleners een uur per week vanuit Korte Akkeren, Kort Haarlem of Goverwelle. Niet alleen mensen met diabetes, maar ook mensen met andere gezondheidsproblemen, zoals overgewicht en mensen die gewoon meer sociale contacten willen. Toen we tijdens de lockdown volledig moesten stoppen, gingen veel mensen minder bewegen, ongezonder eten en werden ze zwaarder. Vooral voor mensen met diabetes had dit erg vervelende gevolgen. Ze moesten ineens medicijnen gaan gebruiken of overstappen op meer of zwaardere medicatie. Dat wil je natuurlijk niet.”

Tasje thuis

“Normaal sluiten de we de Diabetes Challenge af met een wandel 4-daagse, maar die kon helaas niet doorgaan door corona. Daarom hebben we deze keer bij alle deelnemers thuis een tasje gebracht met daarin routes, wat verantwoord lekkers en de uitnodiging om in tweetallen te gaan wandelen. Dat is goed opgepakt. Mensen vonden het heel fijn om op deze manier de Challenge toch positief af te sluiten. We kregen zelfs foto’s van mensen terwijl ze aan het wandelen waren.

Mijn lichtpuntje voor de komende tijd? Gouda Verlicht! Vanuit SPORT•GOUDA ondersteunen we deze actie van harte. We hopen dat zoveel mogelijk inwoners hun huis mooi gaan verlichten en op de kaart zetten, zodat mensen erlangs kunnen wandelen. Weer een leuke manier om in beweging te blijven!”

corona  /  Sport