#155

Ik waak over de buurt Abdellah Laaguili

Meneer Laaguili Coronaverhalen gemeente Gouda

Dit verhaal is geplaatst in de categorie zorg, welzijn & religie.

Alle categorieën

Abdellah Laaguili vierde in december 2019 het 20-jarig bestaan van de Buurtvaders. De vrijwilligers zijn sinds 1999 actief in Korte Akkeren.

Ze zijn bruggenbouwers tussen organisaties, jongen en ouderen en bevolkingsgroepen. “Wij praten heel veel met ouders en jongeren over opvoeding, over verantwoordelijkheid nemen; nu geven we vooral voorlichting over corona”, legt Abdellah uit.

De Buurtvaders gaan in gesprek met jongeren die tot in de nacht op straat rondhangen. Met name tijdens de Ramadan en Oud en Nieuw is dat een belangrijke taak. Was het Buurtvaderschap eerst vooral ontstaan om de rust in de wijk te brengen, in de loop der jaren groeide het uit naar veel meer. Inmiddels zijn ze contactpersonen voor van alles wat er speelt in de wijk en signaleren ze misstanden.

Door corona geen spreekuur


“We hielden in de Walvis iedere woensdag een spreekuur. We helpen buurtbewoners en geven informatie. Iedere dinsdag was er een inloopspreekuur voor jongeren om ze te helpen bij het vinden van een stageplek en te helpen met solliciteren.” Buurtvader Laaguili zegt dat het door corona heel anders is geworden. “De Walvis is nu dicht en fysiek ontmoeten is heel lastig – dat doen we bijna niet meer.”

Het patrouilleren is minder geworden want het is rustiger op straat. De contacten in de buurt en met andere instellingen zijn momenteel vooral telefonisch of via WhatsApp en niet meer via persoonlijke ontmoeting. De hulpverlening is daarmee veranderd. Abdellah Laaguili brengt partijen tot elkaar. “Als iemand een brief krijgt en niet weet wat hij ermee moet doen, dan ging ik voorheen op bezoek. Nu bel ik de instanties met het verzoek contact met de persoon op te nemen.”

Andere gespreksonderwerpen

Maar ook de gespreksonderwerpen zijn anders. Abdellah, zelf ook niet meer piepjong, waarschuwt mensen voor corona en roept ze op zich te houden aan de maatregelen. Als mensen naar de moskee gaan, dan toch met mondkapje, afstand houden tot elkaar en goed desinfecteren. “Ik vertel dat de ziekte gevaarlijk is en voor sommige groepen mensen dodelijk. Dat je beter geen bruiloft kunt houden. Voorlichting geven is heel belangrijk. Daarover sprak ik ook met de burgemeester en politiek. We hebben een dag georganiseerd over hoe we het kunnen aanpakken,” besluit Laaguili.

De Buurtvaders blijven belangrijk in Korte Akkeren om mensen met elkaar te verbinden, te helpen en voorlichting te geven. Maar de manier van werken is anders sinds maart dit jaar. Abdellah Laaguili draait zijn hand er niet voor om.


Dit verhaal maakt deel uit van de gemeentelijke coronacampagne ‘Gouda, geef elkaar de ruimte’ waarin Gouwenaars hun persoonlijke verhalen vertellen, en hun zorgen maar ook hoopvolle lichtpuntjes delen.