#199

Ik vecht voor deze kinderen Redouane Hamim

Foto Redouane Hamim

Dit verhaal is geplaatst in de categorie sport, spel & recreatie, personen & verenigingen.

Alle categorieën

De kickboksschool van Redouane Hamim deed tijdens de eerste corona-lockdown de nodige aanpassingen zodat jongeren konden blijven trainen. De jongeren leren bij Redouane meer dan alleen kickboksen.

"Positief zijn is superbelangrijk om met elkaar corona te overwinnen", zegt Redouane Hamim. Redouane weet waarover hij het heeft. Hij was een verdienstelijk kickbokser totdat een blessure hem dwong te stoppen.“Die teleurstelling heb ik omgezet naar iets positiefs. Zelf kan ik het niet meer, maar ik kan het wel andere jongeren leren.”

Dat inzicht kreeg Redouane toen hij in het ziekenhuis lag door die blessure. Het was voor hem een wake-up call om iets serieus met zijn leven te doen. “Ik had weinig interesses en was wel lastig. Door die blessure realiseerde ik mij dat ik iets belangrijks kwijt was geraakt.” Inmiddels trainen hij en drie anderen op vrijwillige basis zo’n 120 mensen. In de leeftijd tot 18 jaar helpt Redouane ongeveer 60 jongeren zich te bekwamen in het kickboksen.

Kickboksen is veel meer dan vechten

Volgens Redouane is kickboksen zoveel meer dan vechten. De jongeren zijn van de straat en leren grenzen verleggen, discipline en doelen te behalen. De trainingen zijn pittig en fysiek. “Je krijgt een goede conditie maar leert verder met tegenslagen omgaan en de juiste mindset te krijgen. Strijd is ook therapie”, vertelt Redouane.

Kickboksen zet jongeren op het juiste pad omdat ze voldoening krijgen en zelfvertrouwen van het sporten. Daarnaast voert hij gesprekken tijdens de training. “Deze jongeren mogen er zijn, ze hoeven zich ook niet niet-geaccepteerd te voelen. Door te trainen veranderen ze als persoon en kunnen ze omgaan met weerstand.“ Hij wil maar zeggen: veel van de jongeren die trainen in de sportzaal van de Jan Ligthartschool staan op een kruispunt. En dankzij het kickboksen doen ze sociale contacten op en ontmoeten ze ook mensen met andere achtergronden uit andere buurten.

Trainen op eilandjes

Helaas staat dat ontmoeten haaks op de coronamaatregelen. Redouane ondervindt veel last van het bestrijden van virus. Maar hij laat zich niet kisten, positief als hij is. Afhankelijk van de maatregelen gaan de trainingen door. Als ze door mogen gaan, handhaven ze zoveel mogelijk de 1,5 meter. Redouane en de drie andere trainers geven les met mondkapjes en er mogen maximaal 30 personen in de zaal. “We hadden eilandjes gemaakt van vier matten. Eén persoon per mat. Tussen de eilandjes zat twee meter.”

Steeds weer moet Redouane kijken wat de minister-president zegt tijdens de persconferenties. Elke keer moet hij de boel aanpassen. “Ja, want ik wil steeds mij aan de regels houden. We moeten het samen doen. Het is superbelangrijk om je aan de regels te houden. Zo lang we laks blijven doen, gaat corona niet weg”, besluit hij.


Dit verhaal maakt deel uit van de gemeentelijke coronacampagne ‘Gouda, geef elkaar de ruimte’ waarin Gouwenaars hun persoonlijke verhalen vertellen, en hun zorgen maar ook hoopvolle lichtpuntjes delen.