#613

Houten kerkjes Wout van der Vliet

Goudse kerkjes op de kerstmarkt Wout van der Vliet

Een oud-collega schipper tipte mij over een mooi houten kerkje. Is dat ook niet iets voor jou om te maken?

En zo ben ik begonnen. Ik heb vroeger veel gevaren en aan boort was ik ook al handig. Nu heb ik aan mijn huis bij de Waaiersluis een mooie werkplaats waar ik alle kerkjes maak. Sinds mijn pensioen ben ik hier bijna elke dag mee bezig.

Sint-Janskerk

Dit kerkje is een soort replica van de Sint-Jan met Goudse glazen erin en een echt lichtje. Mijn dochters zorgen voor de materialen en ik ga aan de slag. Ieder kerkje krijgt wel vier lagen verf. En daarna gaan de ruitjes en het lichtje erin.

Mijn kerkjes worden verkocht in het winkeltje van de Sint-Jan. Ze zijn echt in trek bij toeristen en ondertussen zijn er kerkjes verspreid over de hele wereld. Ook tijdens de winterfair bij Gouda bij Kaarslicht verkoop ik er veel. Dat is zo’n mooie fair en de opbrengt gaat naar wel tien goede doelen. Ik hoop dat het dit jaar weer door gaat want door de corona moest het twee keer worden afgelast.

Beroemd buiten Gouda

Soms word ik gebeld door mensen overal in het land die over mijn kerkjes gehoord hebben. Ze willen er dan ook een hebben. Dan moeten ze het kerkje wel zelf komen halen want ik rij geen auto. Maar dat vinden de meeste mensen alleen maar gezellig.

Er zit veel werk in het maken van zo’n kerkje maar ik heb er nog steeds veel plezier in. Ik ben dankbaar dat ik dit nog kan doen en dat mijn drie lieve dochters me zo goed ondersteunen.

Ik ben ondertussen 86 dus ik tel mijn zegeningen.

Sint-Jan  /  kerk