#676

Hoe de klokken van de Sint-Jan werden afgevoerd Maria Blom

Maria Blom 1

Dit verhaal is geplaatst in de categorie historie & archeologie.

Alle categorieën

Maria Blom was stadsbeiaardier van Gouda 1945 tot 1985 en daarmee de eerste vrouw in Nederland die van beiaardspel haar beroep maakte. Na de oorlog noteerde Maria haar herinneringen aan de oorlogsjaren. Deel 1 gaat over de klokken van de Sint-Jan.

De Tweede Wereldoorlog ging ook in de Sint-Jan niet ongemerkt voorbij. In die tijd hielp ik mijn leermeester, stadsbeiaardier Henri de Man, bij het bespelen van zowel het orgel als het carillon van de Sint-Jan. De omstandigheden waren verre van ideaal, maar we maakten er het beste van. ’Och mogt ick ons mit mijn geschal, Verkondigen een oprechten frede over all.’ Zo luidt het randschrift van de kleinste luidklok in onze Sint-Janstoren. Maar de vrede is ver te zoeken en de dood is een dagelijkse metgezel.

Vredesklok en Doodsklok

Op de grauwe wintermorgen van de 20e januari 1943 staan voor de hoofdingang van de toren en de kerk zowel de Vredesklok als de Doodsklok naast elkaar, gereed om weggevoerd te worden. Het vier-gelui, waartoe ze behoorden, is het enige vier-gelui van de gieter Henric Wegewaert dat nog in ons land wordt gevonden. Deze klokken zijn anno domini 1605 te Gouda gegoten. Hoewel slijtage er zijn stempel op heeft gedrukt, hebben ze terdege historische waarde.

Wiegelied voor prinsesje

En nu? Twee klokken zijn op middeleeuwse wijze geroofd. Twee zijn ons nog gelaten op voorspraak van drie mensen die nog gered hebben wat te redden viel. Dit waren de heren Helbers, Jansen en De Man, respectievelijk conservator van het museum, chef Administratie op de Gemeentewerken en stadsbeiaardier van Gouda. Een van de twee klokken die er nog hangen, zal de 20e nog dienstdoen. Immers, op 19 januari is in het verre Canada een prinses geboren. Alles wat met Oranje te maken had, was hier verboden. Maar wie zal een beiaardier beletten wat wiegeliedjes te spelen? Die kunnen toch voor iedere baby bedoeld zijn?

Dit is deel 1 van de notities van stadsbeiaardier Maria Blom over de Sint-Jan in de oorlogsjaren. Deel 2 gaat over razzia’s en onderduikers in de Sint-Jan (link volgt), deel 3 behandelt de Hongerwinter en in deel 4 vertelt Maria over de bevrijding.
Het origineel van Maria’s tekst wordt bewaard in het Streekarchief Midden-Holland, onder inventarisnummer 0196.49.