#315

Het zal gebeuren! Sjouk Engels

Sjouk1 2

Vanuit Drenthe kwam Sjouk Engels met haar ouders op achtjarige leeftijd in Gouda wonen. Water maakte altijd al deel uit van haar leven. Haar ouders huurden een stuk land bij de Reeuwijkse plassen waar een bootje lag, er werd gezwommen, gekanood, geroeid en gezeild.

“Zet me bij het water”, zegt Sjouk, “en ik ben gelukkig.” Toen ze vroegtijdig om gezondheidsredenen moest stoppen met haar werk in het onderwijs, vroeg ze zich af wat eigenlijk haar passie was, waar ze mee aan de gang kon gaan.

Water en kunst

De passie was snel duidelijk: water en kunst! Sjouk sloot zich aan bij het Gouds Watergilde. Deze werkgroep van de Historische Vereniging Die Goude wil onder andere de oorspronkelijke waterstructuur weer terugbrengen in de stad.

Maar Sjouk deed nog veel meer. Ze is de initiatiefnemer en medeorganisator van de exposities GoudsWerk, maakt kunstroutes en zet zich in voor het behoud van kunst in de openbare ruimte. Daarnaast volgde ze een cursus Goudologie en organiseert mee aan de Goudse waterconferenties en werkte ook mee aan de Watervisie Gouda. Ze viel van de ene activiteit in de andere. Met al deze activiteiten leerde ze ook veel mensen kennen.

Brugwachtershuisje

Ze woont nu met haar man op de bovenverdieping van het verbouwde oude stadskantoor aan de Agnietenstraat. Daar heeft ze volop uitzicht op de binnenstad. Ze kent de kunst om mensen bij elkaar te brengen en zo gezamenlijk iets voor elkaar te krijgen.

Haar energie is op dit moment onder andere gericht op het brugwachtershuisje uit 1871 bij de Kleiwegbrug, vlakbij haar woning. Dit gemeentelijk monument heeft nog steeds de functie van brugwachtershuisje voor de bedieners van de vele Goudse bruggen. Samen met medebewoners is het plan bedacht om als cadeautje aan de stad een kopie van de oorspronkelijke piron, een soort dakornament met een bol en punt, erop te laten plaatsen. Sjouk heeft al heel wat partijen warm gekregen om mee te helpen: een installatiebedrijf, een zinkleverancier, een architect, een constructie-adviesbureau en een aannemer. De buitenkant wordt gerenoveerd en geschilderd in opdracht van de gemeente en het interieur wordt ook opgefrist. Er mist enkel nog een klein deel van de financiën. “Ik wil dat het gebeurt en het zál gebeuren!”, zegt ze stellig. “Je maakt de stad mooier, met elkaar.” Dat doet Sjouk voor de stad, voor iedereen die hier woont en rondloopt.

Wandelpromenade

Sjouk vertelt: “Hoe meer mensen je leert kennen, hoe meer verhalen je hoort, hoe meer je leert over de stad en hoe enthousiaster je wordt.” In de samenleving is er steeds meer aandacht voor water, vergroening en klimaat. Dat geeft Sjouk hoop.

De ontwikkeling van de Nieuwe Veerstal, met het openen van de Havensluis en de Intieme Vaarroute, zorgen ervoor dat er een rondje kan worden gevaren en dat het historische centrum nog meer gaat leven. Ze ziet een wandelpromenade aan de Hollandse IJssel voor zich, waarlangs je naar de bootjes kunt kijken. Een autoluwe binnenstad met meer water en meer groen. Een gezondere Goudse leefomgeving voor iedereen, daar wordt ze blij van.