#5

Het Klooster Collatiebroeders Piet Zuijdwijk

Een paar historische feiten over een van de grotere kloosters in Gouda.

Collatieklooster

Er zijn maar weinig Gouwenaars die weten dat bij het Wallenbergplantsoen tot 1943 een groot Gouds klooster heeft gestaan. Het klooster kende roerige jaren. Bij de stichting ervan vertrokken veel priesters en paters vanwege ziekte, ruzie, geldgebrek en andere tegenslagen. Toch hield dit klooster stoer stand en is uitgegroeid tot een van de grotere kloosters van de stad. Dit zijn een paar historische hoogtepunten:

1438: De stad brandt!

Ook het klooster dat aan de Noordkant van het Wallenbergplantsoen in 1400 is gesticht, wordt bij de brand verwoest, waarna de monniken van Emmaus het huis weer opbouwen. Vanaf dat moment wordt het klooster letterlijk geteisterd door pech: interne ruzies, gebrek aan leiding en opvolging, maar vooral geldgebrek. Gelukkig komt er op gegeven moment redding uit Delft. De priester Bernard van Lochem is de man die de Gouwenaren voorziet van collaties (overdenkingen voor gelovigen). En dat wordt een enorm succes. Helaas blijft ook van Lochem niet lang aan bij het klooster en moet er opnieuw gezocht worden naar een nieuwe prior.

De redding blijkt uit Amersfoort te komen. Jan van Goch preekte geweldig maar worstelde met de financiën van het klooster. In een fantastische afscheidspreek weet hij nog net fijntjes te melden dat hij de afgelopen drie jaar niet meer dan een gulden aan aalmoezen van de Goudse bevolking kreeg.

1455: Klooster gered

Het klooster is in zwaar weer: tijdens de landelijke bijeenkomst is het de voorzitter van de jaarvergadering die tegen het stichten van nieuwe gemeenschappen is. Vooral in Gouda waar de situatie zo instabiel is. Maar dan gebeurt het. De prior van het klooster in Vollenhove pakt zijn moment en pleit in een vurig betoog om het klooster te behouden en vindt dat er juist veel meer energie moet worden gestoken in een nieuwe stichting voor het klooster. Alles voor de gelovige bevolking die tot nu ook zo gul is geweest in hun aalmoezen. De stemming slaat om en iedereen steunt het voorstel. De uitbreiding is doorgegaan: waar ooit het huis stond is later de Pauluskapel gebouwd. Het terrein liep door tot en met de Jerusalemkapel die er later aan toegevoegd is.

Het oorspronkelijke verhaal is in 1483 opgeschreven door Hendrick van Arnhem die sinds 1456 prior van het klooster in Gouda was. Kijk voor meer info op www.goudaopschrift.nl