#710

Het is meer dan zomaar vis verkopen Paul Verhoeven en Matthijs van Eersel

Matthijs van Eersel en Paul Verhoeven bij PM Seafood
Foto: Cathalijne van Oort

Dit verhaal is geplaatst in de categorie personen & verenigingen.

Alle categorieën

Hun vriendschap begon ruim tien jaar geleden in de viskraam van Henk de Graaf. In januari van dit jaar namen ze die kraam over en noemden hun zaak P&M Seafood: P voor Paul Verhoeven (34), M voor Matthijs van Eersel (24). De Spakenburgse ondernemers hebben het ambacht in hun vingers en komen hun klanten graag tegemoet met kooktips en verse maaltijden. P&M staan drie keer per week met hun viskraam op een Goudse warenmarkt.

“Ik leerde Paul kennen toen ik voor het eerst meeging naar de markt,” herinnert Matthijs zich lachend. Hij was 13 en hielp Henk de Graaf al een jaar in de ‘schuur’ met opruimen en schoonmaken. “Die eerste ochtend stapte ik bij Paul in de bus en het klikte meteen. We hebben een tijd samen op de markt gestaan en hielden contact toen Paul ergens anders ging werken. Toen Henk me jaren later vroeg of ik de kraam van hem wilde overnemen, wist ik dat ik dat samen met Paul moest doen.” En Paul zag dat ondernemersavontuur wel zitten: “Na jaren bij een visgroothandel gewerkt te hebben, wilde ik heel graag terug naar de markt, naar buiten! En een eigen kraam, dat is natuurlijk een gouden kans.”

Het is een sociaal ambacht

Net als Matthijs werkte Paul al jong in een viskraam. En net als Paul werkte Matthijs ook een tijd bij een visgroothandel. En allebei keerden ze terug naar de markt. “Natuurlijk, dit is de allermooiste plek om te werken!” vinden ze eensgezind. “Werken op de Goudse markt is meer dan zomaar vis verkopen,” legt Matthijs uit, “Het is ook heel sociaal werk, en ik hou nu eenmaal erg van praten en van mensen.” “Ook het ambachtelijke is mooi,” vult Paul aan, “Ik vind het geweldig om een goed stuk vis te kunnen verkopen. Om mee te denken en tips te geven voor de bereiding. Natuurlijk is het ook superleuk om later van de Goudse klanten te horen dat het allemaal zo lekker was.”

Vers, gerookt, gestoomd en gebakken. En méér!

Dat de mannen met hun Goudse klanten meedenken wordt gewaardeerd, want het assortiment is breed. “Behalve verse vis hebben we ook zo’n beetje alles wat gerookt, gestoomd of gebakken kan worden,” somt Matthijs op, “Daarnaast verkopen we broodjes, salades, soepen en verse maaltijden.” Alle maaltijden en salades maken ze zelf, met ingrediënten die ze - vanzelfsprekend - bij hun collega’s op de Goudse markt inkopen. “We hebben een jongen in dienst die het superleuk vindt om die recepten uit te denken, vertelt Paul, “Natuurlijk kijken we ook om ons heen bij visdetaillisten en delen we kennis binnen de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV).”

Kibbeling en currysoep

De soepen en maaltijden zijn vooral in trek bij de jongere klanten. “Die willen lekker en gezond eten, maar houden ook van makkelijk en snel,” weet Paul, die dat wel begrijpt. “We staan vijf dagen per week op de markt (drie ervan in Gouda) en we maken dagen van zo’n 12-13 uur. Meer zelfs, in het weekend. Als ik eenmaal thuis ben, ben ik niet veel meer waard hoor. Dan is het heel fijn als je een maaltijd zó in de oven kan schuiven!” Wat zetten ze zelf het liefst op tafel? “De zalmroulade,” zegt Paul direct. “De Thaise currysoep,” verklaart Matthijs, “hoewel ik een bakje kibbeling ook nog steeds heel lekker vind.”