#74

Gilde der Ere Waegemeesters Jasper Kuin

IMG 9282 mtime20190710160316focalnone

In Gouda hebben we een kaasgenootschap. De leden ruiken, proeven en vertegenwoordigen de Goudse kaas bij speciale gelegenheden.

Gilde der Ere Waegemeesters

Ik kwam het kaasgenootschap, ook wel het Gilde der Ere Waegemeesters genoemd, op het spoor toen ik acht jaar geleden mij heb gestort op het organiseren van ‘SensationKaas’, een festival ter ere van Gouda's meest bekende streekproduct. Het was geen gemakkelijke zoektocht, tot ik uitkwam bij de Gouwenaar Jan Löwik. Jan is een oude man met een mooie kop en een grijze baard. Hij nodigde mij bij hem thuis uit om te praten over de ‘Ere Waegmeesters’, de mannen en vrouwen uit het kaasgilde. Het kaasgilde is ontstaan in de vorige eeuw, begin jaren ’80. Jan vertelde mij dat deze titel in het leven is geroepen voor bijzondere/bekende Gouwenaars of mensen die Gouda of het product kaas een warm hart toedragen. Het is een ceremoniële titel die een beetje in de vergetelheid is geraakt door de jaren heen.

SensationKaas

SensationKaas zou de perfecte gelegenheid zijn om de Ere Waegmeesters weer bijeen te roepen. Maar wie zijn er nog in leven? Samen met Jan dook ik het archief in, dat keurig werd bijgehouden door het Gilde. De oprichter van de Goudse Verzekeringen, Ad Bouwmeester, bleek de laatste voorzitter te zijn van het genootschap. Gezien zijn leeftijd leek het mij beter om zijn zoon Geert te vragen het genootschap weer op te trommelen uit naam van zijn vader. Ik had mij geen meer bijzondere opening van SensationKaas kunnen bedenken dan met de Ere Waegemeesters. Voorafgaand aan het feest kwamen de Ere Waegemeesters kazen proeven die speciaal door een aantal kaasboeren waren meegenomen naar het kaasfeest.

Burgemeester

Het kaasgenootschap heeft ook ‘geheime’ regels. De burgemeester van Gouda is altijd het hoofd van het gilde. Maar ieder nieuw lid moet een protocol doorlopen, voordat hij of zij beëdigd kan worden. Milo Schoenmaker was nog maar net burgemeester van Gouda toen we de Ere Waegmeesters weer bijeen riepen. Hij mocht zich dus meteen verdiepen in deze nieuwe rol. Onderdeel van het protocol is het boren van een kaas in het bijzijn van leden, vervolgens moet je kazen proeven en keuren. Doe je dit goed, dan word je geridderd met een kaasmes. Als hoofd van het gilde open je ieder jaar de eerste kaasmarkt, ontvang je een penning en schort en ben je aanwezig andere kaasaangelegenheden.

Milo Schoenmaker was vast een beetje zenuwachtig maar had vooraf alle kazen geproefd en kon goed onderscheid maken. Tot nu toe is nog niemand gezakt.