#88

In de achtertuin van Johan Willers Johan Willers

Johan Willers Potscherven mtime20190710155804focalnone

Dat Gouda vele schatten in de grond heeft zitten is bekend. Maar wat gebeurt er zodra je gaat graven in je eigen achtertuin?

Vondsten

Dat Gouda een rijke historie heeft, komt niet als een verrassing. Sporen van die geschiedenis zijn door heel Gouda te vinden – je kunt dus zomaar de Goudse geschiedenis in je eigen achtertuin tegenkomen! Ik verhuisde zo’n 15 jaar geleden naar Gouda, en vond toen per abuis allemaal pottenscherven in mijn tuin. Sommigen zouden daar niet eens van opkijken, maar mijn hart ging er sneller van kloppen! Ik was gefascineerd door historie en dook daarom meteen de archieven in.

Hevige ruzie

Wat bleek? Mijn huis is al zo’n 150 jaar oud – en ergens in die periode heeft er een pottenbakster gewoond. Met die kennis bedacht ik allerlei mogelijke scenario’s van waarom er dan zoveel scherven in mijn tuin lagen. Misschien bakte ze er wel lustig op los, en gooide ze af en toe een mislukte pot zo in de achtertuin. Of ze had gewoon een gat gegraven om de scherven van kapot gevallen potten in te begraven. Een dramatischer scenario is dat de pottenbakster na een hevige ruzie met haar man al haar creaties heeft weggegooid. Wat de echte reden is voor al die scherven in de tuin zullen we nooit weten. Maar één ding is zeker: je vindt de meest bijzondere dingen als je eens wat dieper graaft!