#746

Goudoloog in hart en nieren Pieter van der Wel

Pieter rondl nieuwe rondleiders 2012 62

Dit verhaal is geplaatst in de categorie personen & verenigingen.

Alle categorieën

Gouwenaar Pieter van der Wel is geboren in het Coolsingelziekenhuis in Rotterdam en groeide op in Hillegersberg-Zuid.

Na de kweekschool in Rotterdam begon zijn onderwijzerscarrière op een lagere school in Schiedam-Kethel. In die tijd begon hij ook een deeltijdstudie wiskunde in Utrecht. Vervolgens werd Pieter wiskundeleraar bij de Ammanstichting, destijds een onderwijsinstelling voor leerlingen met gehoor-, spraak- en taalmoeilijkheden.

Pieter leerde zijn vrouw kennen in Zwolle. Op een woning in Rotterdam moest het stel lang wachten; in het nabijgelegen Gouda ging dat sneller. Pieter kwam daar al op familiebezoek. De twee gingen in 1975 samenwonen, trouwden in 1976 en streken neer in de wijk Bloemendaal. Zij kregen twee zoons.

Wiskunde en Goudse geschiedenis

Als leraar wiskunde schreef Pieter mee aan een aantal wiskundeboeken. Hij is inmiddels al 18 jaar met pensioen. Echter, tot zijn zeventigste was hij nog actief als examinator bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Pieters belangstelling ligt ook bij geschiedenis. In zijn wiskundelessen gaf hij er regelmatig een lesje geschiedenis bij als dat van toepassing was. Wie was nou eigenlijk Pythagoras, bijvoorbeeld. Wonend in Gouda leerde Pieter het centrum kennen. Zijn liefde voor de Goudse geschiedenis werd aangewakkerd. “Gouda heeft een schitterend centrum, vooral het Vlaams-Gotische stadhuis en een rijke geschiedenis”, vindt Pieter. Hij werd stadsgids en rondleider in het Goudse Museum en werkte daarvoor in het museumwinkeltje. “Daar kwamen niet zoveel mensen en als ik dan niets te doen had, schreef ik aan een wiskundeboek”, vertelt hij lachend. Na zijn werkzame leven is Pieter zich echt in de Goudse geschiedenis gaan verdiepen en volgde de studie Goudologie. En hij slaagde cum laude!

Verkleed terug in de tijd

Pieter geeft rondleidingen door Gouda en begeleidt een geschiedenisproject voor kinderen: “Goudazoekers”. Soms ook verkleed! Pieter gaat dan terug in de tijd en leidt de kinderen door Gouda, als een vooraanstaand Gouwenaar uit het verleden, zoals dokter Büchner. Dat was een belangrijke huisarts in de 19e eeuw, die veel betekende voor de Goudse bevolking. In het jaar van Erasmus (2016) ging Pieter, als Erasmus, de scholen langs. Pieter vertelt: “Ik was, verkleed als een Goudse schoenmaker, een keer uitgenodigd op een school aan de Martenssingel, voor kinderen van elf á twaalf jaar. Tegelijkertijd was een kunstenares op de school uitgenodigd, die iets creatiefs met de kinderen zou doen. Ik kwam per ongeluk in het verkeerde klaslokaal terecht om mijn verhaal te houden!” Hij kan er nog smakelijk om lachen. “De volgende dag kwam ik gelukkig wel in de goede klas terecht!”

Overal in Gouda actief

Pieter en zijn vrouw wonen nu in de Knarrenhof aan de Oosthoef in Gouda. In de tijd voorafgaand aan de bewoning van het complex zat Pieter in de PR-commissie en gaf informatie aan belangstellenden. Ook als bewoner is Pieter actief in de activiteitencommissie. Hij organiseert er spelletjesavonden of avonden om met liefhebbers voetbal te kijken, met een hapje en een drankje. En naast al deze bezigheden heeft Pieter nog tijd om te koken voor het Wijkeethuis in Van Noord, het ontmoetingscentrum in winkelcentrum Bloemendaal. Hij zit ook in de activiteitencommissie van de Goudse Nivon-afdeling, waar hij bekend staat als een meesterverteller, over Gouda of Rotterdam. Pieter vertelt dat hij zich altijd van te voren goed inleest en voorbereidt. Inmiddels tachtig jaar en nog steeds nieuwsgierig en leergierig; hij heeft er nog steeds plezier in. “Ik ga door totdat het niet meer gaat!” Wij zijn op alle fronten blij met Pieter; een Goudoloog in hart en nieren!

Goudologie  /  Stadsgids  /  Museum Gouda  /  NIVON  /  Van Noord