#646

EXPO GOUDA MAAKT Wouter Enderink

202205 EXPO GOUDA MAAKT Foto Eva Kosto landscape
Foto: Eva Kosto

Ik heb gewerkt in de technische-IT en dan krijg je een zwak voor de industrie met haar machines en processen. Mijn eerste vakantiebaantje was in een katoenspinnerij. Ik smeerde eindeloze rijen machines.

Het EXPO-idee ontstond in 2019 op GOUDasfalt. We puzzelden hoe we de Lange Arm, een kraan die daar staat, kunnen behouden. Bregje de Wit verzuchtte toen: “Je moest eens weten hoeveel industrie er in Gouda was.” Dat bleek het zaadje waaruit de EXPO is ontkiemd.

De rode draad ...

Later, bij het zoeken naar verhalen, foto’s, locaties en financiering, merkte ik dat mijn eigen achtergrond een weerspiegeling is van wat er in de Goudse industriële ontwikkeling gebeurde. Mijn vader was bouwkundig tekenaar, m’n opa’s werkten in een textielfabriek en reden op een auto van de wasserij. Mijn oma had een winkel aan huis. En m’n overgrootvaders: drie boeren en een schipper … Bijna de rode draad van EXPO GOUDA MAAKT: vroeger, nu én later. We laten zien hoe de bedrijvigheid van vroeger veranderde en leidde tot de bedrijven van nu in Gouda. En wat moeten jonge mensen kunnen om een mooie baan te vinden?

Medewerking alom

Door de coronatijd kon het idee rijpen en raakten mensen enthousiast om het vorm te geven, te bouwen, te regelen en te runnen. We maakten de EXPO met vrijwilligers en met echt opmerkelijk gul meewerkende Goudse bedrijven. MBO-Rijnland deed mee. Croda bood de ruimte aan. Daardoor konden we Michou Nanon de Bruijn inschakelen van Studio Makkink & Bey. Zij werd dé creatieve ontwerpster en tevens curator van de EXPO en tilde het naar professionele kwaliteit. Het werd een heerlijk - uit de hand gelopen – project.

Cadeau aan Gouda

Wat mij zo heeft verbaasd, is dat het ook een kapstok werd voor nieuwe dingen: een startfilm, een spectaculaire opening, schoolbezoeken, een culinaire avond met mensen die vertellen over innovaties en kunstvormen, workshops en zelfs een shop met producten van Gouwenaars.
Honderd vrijwilligers realiseerden dat de EXPO zes maanden lang gratis open kon zijn in de jarige stad. Dat is een cadeau aan Gouda en dat deden we echt voor niks.

Geef Gouda door!