#656

Eline loopt de Nijmeegse Vierdaagse voor PXE Eline Plak

Foto: Eline Plak

Dit verhaal is geplaatst in de categorie personen & verenigingen.

Alle categorieën

De geboren en getogen Gouwenaar Eline Plak (29) gaat de Nijmeegse Vierdaagse lopen, speciaal voor haar vader die lijdt aan de erfelijke aandoening PXE. Na maanden trainen komt het evenement nu steeds dichterbij. Vier dagen lang zal ze elke dag veertig kilometer gaan lopen en dat doet ze niet zomaar.

Door mee te doen met de Nijmeegse Vierdaagse wil Eline geld ophalen voor het onderzoek naar de ziekte waar haar vader mee te kampen heeft. Zoals Jan Plak een aantal weken geleden zelf in een interview aan ons vertelde, heeft hij de zeldzame aandoening PXE.

Drie keer is scheepsrecht

Toen een kennis voor een goed doel de Nijmeegse Vierdaagse ging lopen, ontstond bij Eline het idee om dit ook te doen. “Ik wil graag iets doen voor mijn vader”, legt ze uit. “Ik vind het fijn als ik hem kan helpen door hem naar ziekenhuisafspraken te brengen bijvoorbeeld, maar met deze actie kan ik nog meer doen”. In 2019 besluit Eline zich aan te melden voor de Nijmeegse Vierdaagse. Dat er nog veel meer mensen zijn die willen meedoen aan dit evenement, blijkt wel als ze wordt uitgeloot. “Ik was al begonnen met trainen maar daar ben ik toen weer even mee gestopt”, vertelt ze. Het jaar erna lijkt Eline meer geluk te hebben en wordt ze ingeloot voor de Vierdaagse. Helaas kan het hele feest niet doorgaan door corona. “Ik heb toen wel een Vierdaagse in de omgeving gelopen door elke dag een route van twintig kilometer te lopen”, vertelt Eline. Het lijkt erop dat haar geduld beloond wordt want na wat opstartproblemen gaat het dit jaar echt gebeuren. In juli gaat Eline als sponsorloper voor PXE meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse.

Vallen en opstaan

Door de aanloop van bijna drie jaar heeft Eline veel tijd gehad om te trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse. Al die tijd is ze blijven wandelen maar sinds maart is ze echt gaan trainen. “Ik heb het trainingsschema van de Nijmeegse Vierdaagse gebruikt”, vertelt ze. Ondanks het feit dat Eline wel vaker wandelde was het toch even wennen toen ze begon met de trainingen. “Ik merkte dat ik last kreeg van mijn heupen en rug”, vertelt ze. Na wat googelen blijkt het dat ze te hard loopt. Dat is niet het enige wat Eline gaandeweg heeft moeten leren. “Ik kwam erachter dat ik veel te weinig at en dronk tijdens mijn trainingsdagen”, vertelt ze. Na veel googelen en proberen kan Eline zich inmiddels wel een volleerd wandelaar noemen.

Een tijdrovende activiteit

Dat het trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse een tijdrovende activiteit is blijkt wel. “Over een training van veertig kilometer doe je al snel acht uur”, vertelt Eline. Bij de eerste paar trainingen kwamen vrienden en familie van Eline haar gezelschap houden door mee te wandelen. “Nu ik langere afstanden train, is dat wel wat minder”, zegt ze. Ook zonder gezelschap vermaakt Eline zich goed tijdens haar wandelingen door luisterboeken te luisteren. “Ik houd ook van lezen en zo kan ik dat tijdens het wandelen alsnog doen”, lacht ze.

Meer dan alleen wandelen

Naast de vele uren trainen is Eline ook druk met het promoten van haar sponsorloop. “Ik had vooraf onderschat hoe druk je hiermee bent”, bekend Eline. Na een tip van haar zusje beheert Eline nu een account op Instagram waar ze geïnteresseerden op de hoogte houdt van al haar trainingen en ervaringen. Ze deelt haar sponsoractie op verschillende manieren en plaatsen om zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Sponsoren voor onderzoek

PXE is voor veel mensen een onbekende ziekte en er is nog veel niet bekend over de aandoening. Het geld dat Eline ophaalt met haar deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse zal gedoneerd worden aan de Stichting PXE-fonds. Via een website kunnen mensen Eline sponsoren. “Er is natuurlijk nog veel meer geld nodig voor goed onderzoek naar PXE”, vertelt Eline. Naast donaties levert haar actie nog meer waardevolle dingen op. “Ik heb steeds vaker echte gesprekken over de ziekte van mijn vader met mensen om mij heen”, vertelt Eline. “Eerder had ik het er alleen oppervlakkig over maar nu vragen mensen ook meer door”. Door haar sponsoractie hoopt Eline ook meer bekendheid en aandacht te krijgen voor PXE.

Dit verhaal is geschreven voor indebuurt Gouda. De redactie van indebuurt informeert en inspireert inwoners van Gouda via nieuws, artikelen en tips over alles dat de stad leuk maakt.