#404

Een warme ontmoetingsplek in Gouda Judith van de Laar-Ivens

Judith van de Laar-Ivens en haar man Willem van de Laar zijn de eigenaars van Cultuurpodium Gouda Studio’s aan de Oosthaven in Gouda. Op 3 maart 2022 zijn zij tien jaar open; het podium is inmiddels niet meer weg te denken uit de Goudse binnenstad.

Judith is Rotterdamse van geboorte en groeide op in Giessen-Oudekerk. Zij studeerde in Tilburg aan de kunstacademie Educatieve Vormgeving om daarna nog een postacademisch jaar fotografie te doen aan de KABK in Den Haag. Toen ze destijds een woning zocht in Den Haag, kwam ze bij toeval in Gouda terecht, waar ze inmiddels dertig jaar woont.

Exposeren en lesgeven

Met haar man Willem woont zij al 18 jaar midden in het Goudse centrum, op de Markt. Toen Judith nog thuis exposeerde, als beeldend kunstenaar en fotograaf, kwamen er tijdens Open Atelier ook bezoekers langs die niet alleen voor de kunst kwamen, maar ook even van het mooie uitzicht op de Goudse Markt wilden genieten! Ze kreeg veel kunstopdrachten, waaronder een lichtkunstproject in het voormalige Stadskantoor, (nu Chocoladefabriek) met woorden die in de gemeente veel werden gebruikt. Helaas is dit niet meer zichtbaar; er moesten steeds lampjes worden vervangen. Omdat er ook brood op de plank moest komen, ging Judith lesgeven in fotografie aan kinderen en volwassenen bij o.a. bij Kunstencentrum de Werkschuit aan de Bloemendaalseweg.

Kunst en muziek

Bij Judith en Willem ontstond een plan om samen iets te ondernemen. Het moest iets zijn van allebei: iets met kunst en iets van Willem. Hij speelt gitaar, dus muziek! Tijdens een etentje in een Goudse kroeg, onder het genot van een goed glas wijn, smeedden Judith en Willem hun plannen. Willem schreef het bedrijfsplan en werkte het uit. Een goed voorbeeld van cultureel ondernemerschap zonder enige vorm van subsidie!

Judith en Willem gingen op zoek naar een pand in Gouda. Ze vonden het aan de Oosthaven, een voormalig bankgebouw uit 1928 en werden er op slag verliefd op. In crisistijd verbouwden zij het pand. Hun wens: een warme ontmoetingsplek waar iedereen welkom is, waar kunst en muziek bij elkaar kunnen komen, waar iedereen van kan genieten. Dit alles onder het genot van lekker eten en mooie ontmoetingen.

Natuurlijke taakverdeling

Inmiddels is Gouda Studio’s veelzijdig uitgebreid: veel livemuziek, een prachtige podiumruimte, wisselende exposities en danslessen. Er zijn muziekoefenruimtes beneden en boven hebben éénpitters (zzp’ers) hun vaste kantoorruimte en zijn er ruimtes voor coaches. Het eetcafé op de donderdagavond werd altijd druk bezocht. Door de coronacrisis was dit een “food to go”, met heerlijke maaltijden die Judith zelf bereidt.

Judith en Willem voelen en vullen elkaar goed aan. De taakverdeling gaat op een natuurlijke manier. Judith doet onder andere de communicatie en PR-zaken, de inkoop voor het eetcafé en Willem alles op het gebied van muziek, geluid en de programmering van de bandjes. Zij zijn altijd te vinden in Gouda Studio’s. Alleen voor de was en om te slapen zijn we op de Markt, wordt er gegrapt. Judith hoopt dat ze na de versoepelingen weer mensen in het eetcafé kunnen ontvangen, met livemuziek op de zondagmiddagen.

Toeren met de Harley

Judith en Willem wonen met veel plezier in Gouda. Het is een fijn en gemoedelijk stadje, waar zij veel mensen kennen. Ze waarderen de betrokkenheid van de buurt, met name de Goudse cultuur- en kunstscene waar Judith deel van uitmaakt. Ook een wandelingetje door Gouda met de kleinkinderen kan Judith een warm gevoel geven. Een andere passie van de twee is motortochten maken op hun Harley Davidson. Harley hoort dus ook, met Gouda Studio’s, bij hun way of life. Met de motor gaan ze overigens wel de stad uit! Laten wij hopen dat Gouda Studio’s met Judith en Willem nog heel lang een warme ontmoetingsplek vol muziek, kunst en lekker eten zal blijven!

Cultuur  /  Muziek  /  Horeca