#627

Een hertenkop uit het Herthuys Marianne van der Veer-Wolff

Hertenkop 4
Foto: Nico J. Boerboom

Dit verhaal is geplaatst in de categorie historie & archeologie.

Alle categorieën

Rond 1500 staat aan de Koestraat in Gouda, de westzijde van de Markt, een huis dat de naam ’t Hert draagt en later Heerenlogement ’t Herthuys genoemd wordt. Het is een herberg voor reizigers die Gouda door de eeuwen heen aandoen. Het logement wordt veelvuldig gebruikt door het stadsbestuur. De regenten van het stadsbestuur houden er uitgebreide diners en laten er hun gasten overnachten. Het Heerenlogement heeft om die reden beroemde personen onderdak geboden zoals Hugo de Groot en prins Maurits.

’t Herthuys heeft in die tijd ook een openbare functie. Er wordt vergaderd, recht gesproken en verkopen van onroerend goed of testamenten worden er door notarissen in aktes vastgelegd.

Uit hout gesneden

In een onderzoek in de jaren 50 van de twintigste eeuw voor een jagersblad staat dat in de gelagkamer van het Herthuys eeuwenlang twee enorme hertenkoppen hebben gehangen. Uit hout gesneden koppen met daarop het originele gewei van een edelhert en van een damhert. Een vorm van houtsnijkunst, afkomstig uit Duitsland, die in de zeventiende eeuw meestal bestemd was voor een regentenwoning of een buitenplaats. Uit dit onderzoek bleek vervolgens dat in Nederland nog slechts vier van dergelijke koppen terug te vinden waren, waarvan dus twee in Gouda.

Weer terug in de gelagkamer

In 1869 trouwt Hermantina Quinterne, de laatste logementhoudster en eigenaar van het Herthuys, met Franciscus Wolff. Franciscus is drogist en in 1908 verkopen ze het pand aan kledingmagazijn Bisping. De hertenkoppen worden uit de inboedel van het logement meegenomen. Als zijn zoon Johann Wolff in 1920 een eigen bedrijf opricht, een groothandel in elektrotechnische materialen, komt de hertenkop terug in het logo van zijn bedrijf Joh. Wolff & Co, dat hij later zal vestigen aan de Fluwelensingel.

De hertenkoppen zijn altijd in de familie gebleven. Die van het damhert is helaas verloren gegaan, maar de kop van het edelhert heeft de tand des tijds overleefd. Emil Wolff, zoon van Johann en directeur van Wolff & Co, heeft in 2014 de hertenkop geschonken aan het Best Western City Hotel. De houten kop met gewei hangt nu weer waar hij hoort: in de gelagkamer van een hotel in Gouda.