#116

Doe open die Sluis! Sjouk Engels

Havensluis2 Sjouk Engels

Dit verhaal is geplaatst in de categorie gebouwen & bezienswaardigheden, toekomst.

Alle categorieën

Gouda, juni 2072. Beste Hans, met deze oude aanzichtkaart uit 2022, getekend door Sjaak de Keijzer, laten wij jou meegenieten van ons jaarlijks uitstapje.

Met een salonboot meerden we af aan het nieuwe ‘Jacoba van Beierenplein’. Dat plein is ter gelegenheid van het 800-jarig jubileum van de stad Gouda aangelegd op de plaats waar de Oude Veestal aan de Hollandsche IJssel heeft gelegen. Het was er gezellig druk met veel inwoners en toeristen. Er gebeurde van alles: een streekmarkt met kleine kermis, vaardiensten naar de andere steden, cruiseschepen, rondvaartboten en veel oude zeilschepen. We hebben daar een smakelijk Gouds biertje gedronken.

Via een bruggetje over de Hollandse IJssel kom je bij GoudAsfalt. Midden op dat terrein staat de zogenoemde ‘Lange Arm’ te pronken; industrieel erfgoed uit de periode dat er nog asfalt werd gemaakt. Het is hét evenemententerrein van Gouda met voor elk wat wils: een stadsstrand met stadscafé, kleine bedrijfjes, culturele instellingen, een theater en nog veel meer.

Bruisende binnenstad

In de binnenstad van Gouda is sinds 2022 van alles veranderd. Het oude stadscentrum ‘bruist’ weer. Dat komt natuurlijk omdat de Havensluis weer open is en de bootjes door de binnenstad kunnen varen. Die sluis ging in 1954 dicht. Men gaf toen de voorkeur aan het autoverkeer boven het scheepvaartverkeer. Vanaf die tijd stond de oude stadshaven niet meer in verbinding met de Hollandsche IJssel en werden grachten gedempt. Maar gelukkig werd in 1979 bij Koninklijk Besluit het oude stadscentrum aangewezen als ‘Beschermd Stadsgezicht’. Vanaf toen ging het besef leven dat de stad ooit een uniek historisch watersysteem bezat. Diverse groeperingen zetten zich ervoor in om dat cultureel erfgoed weer actief te maken en de Havensluis weer te openen. Zoals Historische vereniging Die Goude, Watergilde, Wateralliantie, Sluiswachtersgilde, Gouda Sterk aan de IJssel, Historisch platform, Museumhaven en de ‘Orde van Goudse Waterdragers’. De roep om schepen weer in de oude stadshaven toe te laten werd steeds luider en overstemde tenslotte het autogetoeter.

Doe open die Sluis!

Ook onze oma’s en opa’s hebben zich daar toen nog mee bemoeid. Zo werden de Havenstad-festivals georganiseerd die zich in grote belangstelling konden verheugen. Tijdens de opening van het festival in 2016 heeft de toenmalige burgemeester publiekelijk verklaard: "In 2022 tijdens de viering van Gouda 750 jaar moet de Havensluis weer open zijn". Ook de burgervader na hem heeft dat streven omarmt. Het motto werd: “In naam van Oranje, doe open die Sluis”. Het gevolg was dat de opening van de Havensluis in 2022, als geschenk van het stadsbestuur en de Provincie aan de bewoners van Gouda, daadwerkelijk werd aangepakt. Daarna zijn er meerdere eerder gedempte grachten weer open gegraven en staat onze stad bekend als het ‘Venetië van Holland’. Op zolder vond ik deze oude aanzichtkaart uit 2022 waarop het heugelijke moment van de opening van de Havensluis werd aangekondigd.
Met een vriendelijk Ahoi,
Namens de ‘Orde van Goudse Waterdragers’,
Pieter jr.