#735

Dierenkunstenaar en Dierenbuddy Nel van Wijngaarden

Nel foto L1
Nel met Pluis

Dit verhaal is geplaatst in de categorie kunst, cultuur & onderwijs.

Alle categorieën

Nel is geboren en getogen in Den Haag. Zij kwam in 1992 naar Gouda voor de liefde en ging werken op het MBO-Rijnland (voorheen Crabethcollege). Inmiddels is Nel acht jaar met pensioen.

Toen zij stopte met werken is zij meteen vrijwilliger geworden bij het Nivon. Nel zat al niet stil; zij is autodidactisch dierenkunstenaar! Haar werken verkoopt zij onder andere voor het goede doel. Vanaf 2021 is Nel vrijwillig coördinator bij Dierenbuddy Gouda.

Dieren op het doek

Het vrijwilligerswerk bij Dierenbuddy is ontstaan uit haar liefde voor dieren en via de dierenwelzijnswereld. Nel schildert en tekent dieren; thuis heeft zij een eigen werkkamer. “Geen atelier, hoor!”, zegt ze lachend. Een andere hobby van Nel is fotografie en die hobby gebruikt zij om dieren (veelal in opdracht) te vereeuwigen op het doek. Ooit was Nel te zien op televisie, in de studio bij Loretta Schrijver. Loretta’s hond was model en het doek werd geveild voor het goede doel. Nel exposeert ook regelmatig en heeft een eigen website. Af en toe maakt zij een illustratie voor een dierenblad of voor een (dieren)boek. Nel vindt het ook leuk om, naast realistische portretten van dieren, werken te maken met haar eigen draai. Dierenkunst met een knipoog, noemt ze dat. Via de honden- en kattenwereld leerde Nel Jolien Verheul kennen. Zij was al bekend met het bestaan van Dierenbuddy in onder andere Rotterdam en Utrecht en de vraag rees: zou dit ook iets voor Gouda kunnen zijn? Jolien benaderde Nel.

Dierenbuddy in Gouda

Dierenbuddy, een organisatie onder de paraplu van de Dierenbescherming, richt zich op ouderen, chronisch zieken of mensen met een (verstandelijke) beperking, die niet meer in staat zijn de volledige zorg voor hun huisdier op zich te nemen. Vrijwilligers van Dierenbuddy verlenen praktische hulp bij de verzorging van huisdieren op structurele basis. Dat kan variëren van de hond uitlaten tot kattenbak of vogelkooi verschonen, of een bezoek aan de dierenarts. De nadruk ligt echter op verzorgen, uitlaten, verschonen. Sinds april 2021 is Dierenbuddy ook in Gouda actief. Nel legt uit: “Het is bedoeld voor mensen die geen of weinig sociaal netwerk hebben. Dierenbuddy voorkomt dat mensen in zo’n situatie afstand zouden moeten doen van hun huisdier en zo voorkom je ook onnodig dierenleed en eenzaamheid bij deze mensen”.

Aandacht voor mens en dier

De start van Dierenbuddy in Gouda begon met PR, persberichten samenstellen, vrijwilligers werven. Zo ook werd er via onder andere thuiszorg en zorgcentra op het bestaan van Dierenbuddy geattendeerd. Er is inmiddels een divers aanbod van vrijwilligers: van studenten tot gepensioneerden. De PR gaat nu ook via de mond-tot-mondreclame. “Nieuwe vrijwilligers krijgen eerst een intakegesprek. Zij kunnen dan worden ingezet bij een passende hulpvraag. Er moet wel een klik zijn”, vindt Nel. Als coördinator is Nel dan bij zo’n ontmoeting. De wijk Bloemendaal is haar regio. Soms ontstaat er een vriendschap tussen vrijwilliger en hulpvrager. Dierenbuddy kan ook advies geven en desgewenst kan er ondersteuning worden geboden bij het zoeken naar een praktische oplossing, bijvoorbeeld een meer geschikte kooi of een hondentoilet. Zo helpt Dierenbuddy ook bij de zelfredzaamheid van hulpvragers. Het is fijn dat Dierenbuddy nu ook in Gouda actief is. Dankzij coördinatoren Jolien en Nel en een groep vrijwilligers is er praktische en liefdevolle aandacht voor mens en dier!

Nel schreef ook een verhaal over haar vrijwilligerswerk voor het Nivon Gouda