#721

Diamanten echtpaar Luichjenbroer Echtpaar Luichjenbroer

Echtpaar Luichjenbroer
Foto: Astrid den Haan

Dit verhaal is geplaatst in de categorie personen & verenigingen.

Alle categorieën

Kreeg je vroeger de burgemeester op bezoek als je 50 jaar getrouwd was, tegenwoordig gebeurt dat zo vaak dat de Goudse burgervader pas langskomt bij een diamanten bruiloft: 60 jaar huwelijkstrouw. Voor die stellen houdt gemeente Gouda sinds een paar jaar een feestmiddag. Zo'n 35 stellen togen maandag 26 september en maandag 3 oktober naar de Patapouf, waar ze bij ontvangst op de foto mochten met burgemeester Pieter Verhoeve. In het kielzog van de burgemeester pikten wij van de Goudse verhalen ook wat anekdotes op!

Echtpaar Luichjenbroer

Het was ‘koud maar droog’ toen het echtpaar Luichjenbroer elkaar op 18 mei 1962 het jawoord gaf. Niet in Gouda, maar in zijn geboorteplaats Krimpen aan den IJssel. Ze halen herinneringen op aan hun uitgaansjaren in Lekkerkerk, toen ze vaak te vinden waren in Amicitia. ‘Daar gingen we graag heen, Lekkerkerk is een dorp, het is daar veel intiemer, een goede uitgaansgelegenheid,’ zegt meneer, er verontwaardigd aan toevoegend ‘en nu willen ze het afbreken.’

Tussen de auto's en zijn buurmeisje

Hij sleet zijn arbeidsjaren tussen de auto’s, onder meer bij de Volkswagens van Ton van Beinum, als werkplaats chef in Rotterdam. ‘Ik heb 25 jaar bij bedrijven gewerkt en ben 25 jaar eigen baas geweest’.

Zijn vrouw was zijn buurmeisje en klasgenoot. ‘Mijn moeder had gezegd: neem een boerenmeid die kunnen goed werken’. Hij beaamt dat zij gelijk had. Ze kregen een dochter en later een kleinzoon. En Gouda zullen ze niet verlaten ‘je kan hier even lekker snel de binnenstad in.’ Ze roemen het verenigingsleven zoals carnavalsvereniging de Marktzotten.

Een origineel Gouds carnavalslied

Of het gepland was of niet, later die middag speelde trio Change of Key een origineel Gouds carnavalslied, wat enthousiast werd meegezongen. Alleen de vraag of Gouwenaars tijdens carnavalstijd in Pijpenburg of Pijpenstad wonen, werd niet beantwoord.

Dit verhaal werd opgetekend tijdens het feest voor diamanten echtparen dat gemeente Gouda organiseerde in 2022. Wil je de verhalen lezen? Zoek op #diamantenechtparen