#14

Een bijzondere vondst Saskia Langezaal

Teamfoto brownies downies mtime20190710160320focalnone

De vondst van een oude kartonnen doos houdt de herinnering aan een bakkerij op de Korte Tiendeweg levend.

Brownies&downieS

Zo’n vier jaar geleden startte Bas en ik onze zoektocht naar de juiste locatie voor ons eetcafé Brownies&downieS. Van oorsprong Rotterdammers, Bas kwam uit de horeca, ik uit de zorg. We hadden altijd al een liefdevol gevoel voor Gouda en haar geschiedenis. Toen een wethouder van Gouda ons op het spoor kwam via een ander filiaal en ons vroeg om een zaak te vestigen in deze stad, leek ons dat een geweldig plan. De combinatie horeca en sociaal ondernemen voor jongeren met een beperking trok hem wel. Het vinden van een pand in Gouda was nog een hele uitdaging, omdat we de stad niet goed kenden. Gelukkig adviseerden veel Gouwenaren ons het pand aan de Korte Tiendeweg.

Pand van bakker Kranendonk

Ons werd verteld dat je hier vroeger het allerlekkerste gebak at en het verste brood kon kopen. Veel Gouwenaren hadden fijne herinneringen aan de toen gevestigde bakker Kranendonk. Zoals de lange rijen tijdens kerst en de eierkoeken met slagroom. Bas en ik zijn gek op geschiedenis en de nostalgie die het met zich meebrengt en waren al gauw verkocht.
In 2016 begonnen wij met de renovatie. Er moest in het pand veel gebeuren. Weken waren we aan het hakken, schilderen en timmeren. Het leek of er geen eind aan kwam. Ondernemen is leuk maar geeft ook ongelooflijk veel werk en is bijzonder stressvol. Op één van die stressvolle momenten moesten we op zoek naar leidingen. We konden ze niet vinden en moesten lukraak weer gaan hakken. Ineens stuitte Bas op een luik. Hij opende het luik en kroop erin om te zien of hij daar de leidingen kon vinden. Tot mijn grote verbazing kwam hij met een grote lach en een oude kartonnen doos in zijn handen weer naar boven. “Leidingen gevonden?” vroeg ik. Glimlachend zei hij van niet, maar wel iets anders. Bas opende de doos en daarin zat het enige en nog tastbare bewijs dat ooit bakker Kranendonk op de Korte Tiendeweg had gezeten. De stoffige oude doos was gevuld met rode broodzakken van de bakker. Het was alsof we een schat hadden gevonden. De zakken waren nog keurig opgevouwen en niet verkleurd.

Herinnering levend houden

Het vinden van deze doos gaf ons nieuwe energie en moed. We gingen stug door met verbouwen. Inmiddels mogen we ons driejarig bestaan vieren. Met veel liefde en plezier bakken wij de lekkerste brownies, serveren heerlijke lunches en hebben het meest vrolijke team wat je je maar kan bedenken.
Maar nooit zullen we vergeten wie ons voorgingen. Eén van de rode broodzakken van Kranendonk hangt ingelijst tussen onze foto’s aan de muur, en wat zijn we er trots op! We houden de herinnering levend en zijn blij te mogen ondernemen in de mooiste stad van Nederland. Op deze bijzondere plek waar zoveel Gouwenaren een warme herinnering aan hebben.

Horeca  /  Bakker  /  geschiedenis