#601

De stationspiano Mea Hiskes-Willemse en Monique Muijselaar

Foto: stations piano Gouda

Dit verhaal is geplaatst in de categorie bedrijvigheid, kunst, cultuur & onderwijs.

Alle categorieën

Het was op 21 augustus 2021. Zoals altijd één keer in de vijf weken gingen wij gezellig naar de kapper. Tijd doden doen we daar met Twitter lezen. En zo lazen we de tweet van Bram Talman over de stationspiano in Tilburg. Hij was geraakt door een nummer wat daar werd gespeeld en vroeg zich af waarom er geen piano in Gouda was.

Omdat wij altijd in zijn voor iets geks, besloten we met de NS te gaan chatten om te horen hoe we zo’n piano in Gouda konden krijgen. Dat leidde niet direct tot iets: er was een melding van gemaakt.

Wij zijn niet zo van afwachten, dus thuisgekomen op zoek gegaan naar iemand die ons wel iets kon vertellen. Dat bleek Margriet Zegel te zijn, de stations manager. Aanvankelijk had zij wel wat bedenkingen omdat het wel eens fout gaat met zo’n piano. Maar ons enthousiasme werkte aanstekelijk en al gauw hadden we een bondgenoot en kreeg zij toestemming van de NS en ProRail.

Temperatuurwisselingen en vandalen

Nu moesten we nog wel een piano regelen. Een enkele tweet leidde al tot een aantal aanbiedingen van gratis af te halen oude piano’s. Omdat wij het onderhoud ook geregeld wilden hebben, besloten we eerst op zoek te gaan naar iemand die verstand heeft van piano’s. En in Gouda kom je dan al gauw uit bij Rik Cox. Rik verkoopt, restaureert en onderhoudt piano’s, kortom Rik ademt piano’s. Echter ook Rik vond het eerst maar niks: in zo’n hal met al die temperatuurswisselingen, en dan die vandalen…

Maar ook Rik werd aangestoken door ons en ging op onderzoek uit bij diverse stations. Al snel moesten we langskomen: hij wilde meedoen, op voorwaarde dat hij de piano mocht kiezen. Waarop wij dan de voorwaarde stelden dat hij hem wel moest onderhouden.

Een echte Goudse piano

Het was inmiddels herfst 2021 en we wilden dat de piano in 2022, het Gouda750 jaar, zou worden opgeleverd. Gouda750, het ging alweer borrelen. Het moest wel een echte Goudse piano worden, voor en van iedereen. Dus op zoek naar iemand, die de piano kon beschilderen, liefst met kinderen. Via de Garenspinnerij kwamen we bij Suzan Schuttelaar die met haar leerlingen wel iets wilde bedenken.

Bijna alles geregeld, alleen nog geen geld…

De piano is gevonden

Met die ideeën van ons (een goede piano, onderhoud, een betrokken kunstenaar) groeide ook de begroting. Maar eenmaal zover gekomen lieten we ons niet meer tegenhouden. Na enig speurwerk vonden we een aantal fondsen waar we een aanvraag voor een bijdrage konden indienen. En yes, in januari hadden we een bedrag bij elkaar om in elk geval de piano te kunnen kopen. Het werd een 'Engels Knight'. Gelukkig kregen we nog wat financiële toezeggingen van GoudaPot, Stichting het Oude Mannenhuis en via Gouda750, waardoor Rik de piano 'hufterproof' kon maken en Suzan aan de slag kon.

Muziek verbindt

Uiteindelijk, op 1 juli 2022, is de piano op het station door wethouder Thierry van Vugt onthuld en overhandigd aan pianomoeder Margriet Zegel. Rik Cox was door ons al als pianovader benoemd. De piano werd door burgemeester Pieter Verhoeven met oud-burgemeester Jan Hein Boone met een quatre mains in gebruik genomen.

En wij? Wij hopen heel erg dat met deze piano veel mensen in Gouda en daarbuiten kunnen genieten van de muziek. Want muziek verbindt, maakt mensen blij en zo geven we Gouda door!