#25

De penning der penningen Hans van Raalte

Pim1 mtime20190710160127focalnone

Ken jij de GMHC’er van het eerste uur wiens naam altijd zal blijven voortleven?

Pim Pruschen

Ken jij de GMHC’er van het eerste uur wiens naam altijd zal blijven voortleven? Dat is natuurlijk Pim Pruschen– de in 1979 her-oprichter van de Goudse Mixed Hockey Club en oud-redacteur van de in 2005 opgeheven Goudsche Courant. Pim Pruschen overleed in 1989.

Als collega-redacteur bij die krant maakte ik de enthousiaste pogingen van Pim in de jaren ’70 om de hockeyclub te heroprichten van dichtbij mee. Ik hockeyde in die tijd zelf nog in Rotterdam. Nog ruim voordat GMHC werd heropgericht haalde Pim Pruschen mij over om de overstap naar de Goudse club te maken zodra die zou zijn opgericht.

Geen hockeyer

Pim was zelf geen hockeyer. Eigenlijk ging zijn hart vooral uit naar cricket. Hij was zeer actief voor de Goudse Cricket Club Olympia, zonder zelf ooit ook maar één bal gegooid of geslagen te hebben. Dat liet hij over aan zijn beide zoons Jan en Frank, die op een zeer verdienstelijk niveau cricket speelden. En zijn vrouw Stien schakelde hij in om de barzaken te regelen en officieel bij wedstrijden te scoren, wat bij cricket nog niet zo eenvoudig is.

Toen de hockeyclub eenmaal was heropgericht, zette Pim Pruschen zich in om de contacten tussen hockeyclub en cricketclub te verstevigen. Zo zette hij een avondcompetitie op tussen GMHC en Olympia onder de naam: Seven-a-side, spelen met zeventallen dus. Het lukte om enige hockeyers over te halen om ook te gaan cricketen en andersom. Inmiddels zijn die contacten vrijwel geheel verloren gegaan.

Ere-penning

Twee jaar na zijn overlijden werd bij GMHC een ere-penning in het leven geroepen om leden te onderscheiden die zich op bijzondere wijze verdienstelijk maakten voor GMHC. Deze ere-penning heet de Pim Pruschen Penning. De penning is ontworpen door de jongste zoon - Frank Pruschen - en wordt ieder jaar tijdens de Familiedag uitgereikt. Wist je dat er inmiddels ruim vijftig clubleden met de penning zijn onderscheiden?

Hockey  /  GMHC  /  Sport