#556

De Panoramaflat Willem den Boer

Gouda vanaf St. Janstoren, 1987

Nee, een echte wolkenkrabber is het niet. Het is wel een hoog flatgebouw. Vanaf de bovenste verdieping kun je uitkijken over Gouda en verre omstreken, vandaar de naam: Panoramaflat.

De bouw van de flat was niet onomstreden. Om te kunnen bouwen, moesten eerst rijtjes huizen aan Karnemelksloot en Eerste Kade worden gesloopt. Nee, het waren geen rijksmonumenten maar wel oude gezellige huisjes. Nu noemen we ze sfeervol.

Nieuwe uitvalsweg met imponerende hoge gebouwen

In 1959 presenteerde Ir W. Schut een Stedenbouwkundig Plan voor de stad. Met de oprukkende populariteit van auto’s werden de centra van oude steden moeilijker bereikbaar. Er zou een nieuwe uitvalsweg komen: vanaf de Markt, via Stoofsteeg, Cappenersteeg, Paradijs, een nieuw te bouwen brug over de Blekerssingel en (gedempte) Karnemelksloot. Langs die nieuwe weg moesten imponerende hoge gebouwen komen: kantoren en flats. Gelukkig ging het plan niet door. Bijtijds zag het gemeentebestuur in dat het met deze zware ingreep het historisch centrum zou verpesten. Ook zou het niet meer mogelijk zijn om via het water naar de Reeuwijkse plassen te varen.

Zonder adres bezorgd

Een eerste stap van het plan was wel gezet: het imponerende flatgebouw met elf woonlagen en kantoren op de begane grond. In 1967 werd de Panoramaflat opgeleverd. Tot de eerste bewoners behoorden een tante en oom. Hij wilde na zijn pensionering terug naar Gouda. Zij vond het maar niets vanuit de chique Heinsiuslaan in Hillegersberg naar de Karnemelksloot in Gouda. Dat klonk zo beneden haar stand. Ze noemde en schreef altijd als adres: Panoramaflat Gouda. In die jaren werd haar post zonder problemen bezorgd. Iedere postbode wist waar de Panoramaflat was. Daar was geen adres, laat staan een postcode voor nodig.

Decor van onze stad

Gelukkig zijn de gezellige huizen in een aantal gespaarde steegjes in de binnenstad en aan de Karnemelksloot gebleven. Ze vormen een niet weg te denken decor van onze stad. En de Panoramaflat? Die wordt nu ingehaald door steeds meer en hogere woongebouwen in de buitenwijken van Gouda.